Românii au stat departe de mediul online în pandemie. Potrivit Eurostat, suntem în coada clasamentului în ceea ce privește timpul petrecut pe Internet

Europenii "s-au refugiat" pe internet, în perioada pandemiei. Şi-au umplut timpul cu un aflux mare de informații din ziare online, reviste și conținut video. Românii, însă, au ales să stea departe de mediul online, după cum arată un raport Eurostat. Sociologii au explicații pentru acest comportament atipic față de restul europenilor.

30 August 2021, 18:01 (actualizat 30 August 2021, 20:49) |

"Cu obiceuri schimbate în bine și mai mult timp pentru ceea ce contează, fără influențe negative din mediul online". Astfel descriu mulți români perioada anului 2020, iar schimbarea de comportament se vede și în statistici.

Potrivit Eurostat, 95 la sută dintre locuitorii din Olanda și Cipru și au petrecut mare parte din timpul liber în 2020, uitându-se la conținut video online, știri, reviste, televiziuni. Apropiate ca procent sunt și Finlanda și Malta și, surprinzător, la polul opus în acest clasament, România și Bulgaria.

Specialiștii au explicații pentru acest tip de comportament adoptat de români.

Mălina Voicu, sociolog, Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române: „Există două tipuri de explicații. Una are de-a face cu accesul la internet și capacitatea de a folosui noua tehnologie și aici ne referim la utilizatorii de vârste înaintate. Cealaltă explicație rezidă în faptul că oamenii care au acces la internet și stiu să-l folosească au pus stop într-o anumită măsură și au preferat să se întoarcă la consumul cultural tradițional”.

Mirela Zivari, psiholog:În multe cazuri au existat perioadele de reîntâlnire emoțională între copii și părinți, între membri ai cuplului. Oamenii din România s-au dus mai mult pe zona de distracție, de relaxare, muzică, filme”.

Mulţi europeni şi-au dedicat timpul jocurilor video, în perioada pandemiei. Românii, însă, au refuzat şi acest segment. Raportul Eurostat plasează Olanda, Malta și Danemarca pe primele locuri.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI