Românii, tot mai datori la bănci. Specialiştii îndeamnă la prudenţă

26 ianuarie 2022, 19:06

Valoarea totală a împrumuturilor populaţiei şi firmelor a urcat la aproape 65 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, arată datele Băncii Naţionale. Suma a fost mai mare cu 14,8% în comparaţie cu decembrie 2020.

În cazul populaţiei, cel mai mult a crescut volumul creditelor în lei, cu 15,3%, în timp ce împrumuturile în valută au fost în scădere. Clienţii au luat credite de la bănci mai ales pentru achiziţia de locuinţe dar şi pentru alte nevoi personale.

Şi împrumuturile în lei ale companiilor au crescut cu 26,2%, iar cele în valută cu aproape 13 procente. Nevoia de finanţare a populaţiei şi firmelor e în creştere, consideră specialiştii Băncii Naţionale.

Economiştii recomandă să facem bine calculele atunci când luăm un credit. Riscăm să plătim rate tot mai mari pentru că dobânzile sunt în creştere.

Banca Centrală a ridicat deja dobânda de referinţă la 2% la începutul anului, pentru a tempera creşterea inflaţiei.

Analiştii se aşteaptă şi la alte majorări ale dobânzilor anul acesta.

Dobânda Băncii Naţionale pentru facilitatea de creditare a urcat la 3%, faţă de 1,75%, cât era în ianuarie, anul trecut. Economiştii recomandă să luăm un împrumut doar dacă este cu adevărat necesar. Să nu ne supraîndatorăm şi să alegem, dacă este posibil, creditele cu dobândă fixă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite