Românii investesc tot mai mult în titluri de stat, atraşi de dobânda care nu e impozitată şi de faptul că statul le garantează banii înapoi, într-un an, doi sau trei, în funcţie de termenul de scadenţă. Cei care donează sânge primesc chiar și o dobândă mai mare. În plus, ei pot cumpăra titluri cu o sumă de 10 ori mai mică decât plafonul minim impus celorlalți cetățeni.
Peste 40 de miliarde de lei, atât au investit românii în titluri de stat, care încep să câştige tot mai mult teren ca modalităţi de economisire a banilor.
S-au cumpărat de nouă ori mai multe tiluri decât în 2018. Cele mai cumpărate titluri de stat sunt cele Tezaur.
”Este un produs garantat de statul român. Din punct de vedere al riscului este cel mai mic risc din piaţă. Oferim nişte dobânzi atractive. Încercăm să venim cu o paletă de scadenţe şi chiar şi de monede. Emitem şi în euro şi în lei”, a spus Ştefan Nanu, director general al Direcţiei Generale de Trezorerie şi Datorie Publică, Ministerul Finanţelor Publice.
La toate acestea se adaugă faptul că dobânda nu e impozitată.
”Este o investiţie cu un randament foarte bun. Este încă mult sub inflaţia din acest moment, dar s-ar putea să fie undeva apropiat de inflaţia de peste un an sau de peste doi ani la care se referă titlurile cu maturitate respectivă”, a explicat Dragoș Cabat - consultant financiar.
5.000 de lei este suma minimă pe care o pot investi romanii ca să cumpere titluri de stat. La prima emisiune „Fidelis" din acest an, Ministerul Finaţelor vine cu beneficii și pentru alt sector, al sănătății.
Suma minimă pe care o poate investi un român care donează sânge este 500 de lei. De 10 ori mai mică decât pentru restul cetăţenilor. Tot ce trebuie să facă este să prezinte dovada că a donat după data de 30 septembrie 2022. Mai mult, donatorii de sânge primesc 1 punct în plus la dobândă.
”Am nişte bani economisiţi, nu extrem de mulţi, pe care decât să îi ţin în nişte conturi în valută, m-am gândit eu să le pun, nu ştiu de ce, mai bine să pot să îi investesc şi în altă parte”, a precizat Mugurel Fundeanu, donator de sânge.
Titlurile de stat pot fi listate pe bursă.
”De fiecare dată investitorul ştie care va fi valoarea pentru fiecare titlu şi dobânda pe care o va încasa, pe când la o acţiune de pe bursă dacă există un sentiment negativ în piaţă şi dacă există probleme, război, preţul poate să scadă”, a explicat Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la o societate de administrare a investițiilor.
Cine vrea să profite de noile condiții pentru titlurile de stat abia scoase la vânzare are timp până pe 10 aprilie.