Românii, invitaţi la un protest virtual pentru eliminarea abuzurilor din Legea Adunărilor Publice: ”Singura adunare la care nimeni nu riscă vreo amendă”

Românii invitaţi la un protest virtual
Românii invitaţi la un protest virtual
29 septembrie 2022, 14:33

„Marea Adunare Virtuală este o formă simbolică de protest menită să atragă atenţia asupra abuzurilor din Legea Adunărilor Publice. Românii sunt invitaţi pe mav.stareademocratiei.ro pentru a se alătura protestului virtual şi pentru a-şi apăra drepturile, susţinând noul proiect de lege. Marea Adunare Virtuală este o campanie desfăşurată de Coaliţia ONG-uri pentru Cetăţean, în sprijinul unui proiect de îmbunătăţire a Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, cu scopul eliminării anomaliilor din legea actuală”, precizează un comunicat de presă al organizatorilor.

Potrivit Coaliţiei ONG-uri pentru Cetăţean, „în prezent, autorităţile publice, în special jandarmii, pot bloca abuziv adunările publice sau pot urmări şi penaliza administrativ organizatorii”.

Tot conform legii actuale, adaugă organizaţia, adunările publice nu trebuie să împiedice folosirea drumurilor publice, a transportului în comun, funcţionarea instituţiilor publice sau private. De asemenea, cetăţenii nu se pot auto-organiza pentru o adunare publică, întrucât legea pleacă de la principiul că orice adunare are un organizator unic. Pentru încălcări ale tuturor acestor prevederi, românii riscă amenzi de până la câteva sute de lei, vizite la secţia de poliţie sau confruntări nejustificate cu jandarmii.

Astfel, pe mav.stareademocratiei.ro cetăţenii pot afla la ce alte riscuri se supun când participă la un protest, pot semnala propriile experienţe negative de la adunările publice şi pot susţine noul proiect pentru îmbunătăţirea Legii Adunărilor Publice.

„Site-ul a fost creat ca o replică virtuală a unui protest, iar fiecare pancartă a Marii Adunări Virtuale dezvăluie o anomalie din Legea Adunărilor Publice, astfel încât românii să conştientizeze că este nevoie de o lege nouă, racordată la epoca actuală, care să le protejeze exercitarea dreptului constituţional la adunare publică. Pe site-ul campaniei, cetăţenii se pot implica în demersurile de modificare a legii actuale astfel: pot da un Share paginii pe canalele lor de social media; se pot înscrie pe lista susţinătorilor noii legi; pot semnala propriile experienţe sau pot trimite fotografii cu propriile mesaje de protest la adresa [email protected]”, precizează comunicatul de presă.

În mai 2022, România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul Bumbeş vs România, pentru că, în anul 2013, autorităţile publice au intervenit disproporţionat în contextul unui protest de mici dimensiuni, din faţa unei clădiri a Guvernului, la care participau câteva persoane, aminteşte sursa citată.

Pentru că Legea 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice este plină de anomalii şi complet neadaptată la realitatea anilor actuali, un nou proiect pentru îmbunătăţirea sa a fost depus în Parlament de Grupul ONG-uri pentru Cetăţean încă din 2020, pentru a opri abuzurile legii actuale.

„Noul proiect de lege a fost aprobat de Senat, prima cameră a Parlamentului, şi este pe agenda Camerei Deputaţilor, cameră decizională, unde însă a rămas blocat. Propunerea de modificare a legii pleacă de la principiul că statul trebuie să asigure exercitarea dreptului constituţional la adunare publică şi nu să îl restricţioneze, aşa cum se întâmplă în baza legii aflate în vigoare”, a adăugat Grupul ONG-uri pentru Cetăţean, care este o coaliţie de 20 ONG-uri.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite