România încheie astăzi cele 6 luni în fruntea Consiliului Uniunii Europene. A fost o perioadă agitată, cu amânarea Brexitului și alegeri pentru Parlamentului European, dar reprezentanții Guvernului au închis mai multe dosare importante: țara noastră a reușit să schimbe politicile comunitare privind poluarea și a obținut un compromis privind circulația în Regatul Unit, în cazul unui Brexit fără acord.
România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene de la Austria. La începutul lunii ianuarie, liderii Uniunii au transmis un mesaj clar chiar la București.
90 de dosare, începute în madatul celorlalte țări, au fost închise de miniștrii români.
Un dosar important vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon în cazul autoturismelor și camionetelor, până în 2030.
În plus, deși Marea Britanie nu a părăsit încă blocul comunitar, România a reușit să stabilească reguli în cazul unui brexit dur. Cetățenii europeni ar urmă să călătorească în Regatul Unit fără vize.
Statele membre au reușit să impună noi reguli pentru comercializarea produselor în blocul comunitar, prin eliminarea dublului standard.
De ziua Europei, șefii de state și Guverne s-au reunit la Sibiu. La Summitul informal a fost semnată declarația prin care toți liderii și-au luat angajamentul să protejeze Europa și pe cetățenii săi.
Au fost însă și momente tensionate în cele 6 luni. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a încercat să blocheze candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European, iar opoziția a cerut liderilor de la Bruxelles să sancționeze România pentru derapajele de la statul de drept.