ULTIMA EDIȚIE

România vrea să devină lider al blocului estic de state preocupate de dezvoltare și securitate prin propriile puteri, alături de Croația și Polonia

După un deceniu în care ne-am acceptat rolul de elev silitor în Uniunea Europeană, începem să emitem pretenții ca deschizător de drumuri în noua arhitectură de forțe a Europei. Alături de Croația și Polonia, România vrea să devină lider al blocului estic de state preocupate de dezvoltare și securitate prin propriile puteri. A comentat subiectul invitata lui Claudiu Lucaci la "Ultima Ediție" - Antonia Colibășanu, analist principal Geopolitical Futures.

23 Septembrie 2018, 15:45 |
ULTIMA EDIȚIE Summit de succes, cu contre
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Liderii celor 12 state din Inițiativa celor 3 Mări au adoptat o declarație care vizează dezvoltarea economică a regiunii prin rețele de transport, de energie și un sistem cibernetic mai sigur.

Klaus Iohannis, președintele României: A fost o reuniune de succes, cu rezultate palpabile, care deschid o nouă etapă în evoluţia IniţiativeiMă bucur că am reuşit să avem un Summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă".

Kolinda Kitarovic, președinta Croației: "Iniţiativa noastră vizează bunăstarea cetăţenilor europeni, dezvoltarea şi colaborarea. Ea trebuie să contribuie la dezvoltarea economică a Europei Centrale, astfel încât să fie şterse diferenţele care mai există între Est şi Vest."

Declaratia finală a summitului subliniază și determinarea statelor participante de a întări parteneriatul cu Statele Unite.

Rick Perry, secretarul pentru Energie al SUA: "Puteţi conta pe Statele Unite ca pe un partener de încredere în domeniul energetic. SUA sunt un lider mondial în ceea ce priveşte petrolul şi gazele. Vrem să împărtăşim ceea ce avem cu ţările membre ale Iniţiativei celor Trei Mări."

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 17°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI