România va trimite Ucrainei ajutoare în valoare de 3 milioane de euro: combustibil, veste antiglonţ, căști, muniţie şi echipamente militare

Arme, muniţie şi veste anti-glonţ. România acordă ajutor pentru Ucraina în valoare de 3 milioane de euro. Autorităţile au anunţat că țara noastră şi-a oferit disponibilitatea să trateze răniţii ucraineni. În regim de urgenţă, Guvernul Ciucă a adoptat şi o ordonanţă prin care statul poate oferi sprijin cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina. Toate cheltuielile necesare acestui ajutor vor fi suportate din bugetul de stat.

27 Februarie 2022, 07:56 (actualizat 27 Februarie 2022, 21:38) Știrile TVR |

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial, în această dimineață, că România va trimite Ucrainei ajutoare în valoare de 3 milioane de euro. E vorba despre combustibili, 2 000 de veste antiglonț, 2 000 de căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente.

Guvernul României a anunţat disponibilitatea ţării noastre de a prelua răniţii ucraineni din reţeaua militară şi civilă.

11 spitale militare din toată țara sunt deja pregătite să îi trateze pe răniți. Iar în Ucraina, a ajuns deja o primă tranșă de medicamente și echipamente sanitare donate de țara noastră. Autoritățile de la Kiev au transmis României și alte cereri de ajutor.

Pentru militarii și civilii care apară Kievul e o luptă contracronometru, iar orice sprijin internațional îi ajută să reziste în fața armatei ruse.

La Spitalul Militar Central din București, centrul de tranfuzii este deschis pentru oricine vrea să doneze sânge pentru militarii răniți transferaţi din Ucraina. Premierul și ministrul Economiei au donat şi ei.

Primii care au venit să doneze sânge au fost studenții de la Medicină Militară.

Centrul va fi deschis zilnic, între orele 8 și 14.

Până în această dimineaţă, pe platforma anunţată ieri de Guvernul României şi care este gestionată de Cancelaria premierului Nicolae Ciucă, erau centralizate 1269 de oferte de sprijin din partea societăţii civile.

Până la miezul nopţii, în România erau intraţi 47.000 de cetăţeni ucraineni, dintre care 22.785 au ieşit deja din ţara noastră.

Până la acest moment de la izbucnirea conflictului sunt 25 de mii de cetăţeni ucraineni care se află pe teritoriul României. Dintre aceştia 102 au ales să solicite protecţia statului român depunând în acest sens cerere de azil.

Centrele de azil gestionate de Inspectoratul General pentru imigraţie au un grad de ocupare în acest moment de 57,7 % incluzând aici şi ceilalţi cetăţeni solicitanţi de azil în afara cetăţenilor ucraineni.

Sunt deja operaţionalizate două tabere mobile una la Sighet şi una la Siret. Tabăra de la Sighet în acest moment, operaţională fiind, nu are niciun cetăţean găzduit, în schimb tabăra de la Siret are la acest moment 41 de cetăţeni ucraineni.

La aceşti 41 de cetăţeni ucraineni care se află la Siret se adaugă 100 de studenţi indieni care timp de câteva ore vor fi găzduiţi în acest centru, urmând să fie îndrumaţi către aeroportul din Bucureşti pentru a fi repatriaţi.

O nouă şedinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina a fost convocată duminică.

Şedinţa, la care participă premierul Nicolae Ciucă, este programată cu începere de la ora 9,00 la Palatul Victoria, la final urmând să fie susţinute declaraţii de presă, a transmis Guvernul României.

Sâmbătă, la finalul precedentei şedinţe a task-force-ului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că s-a decis începerea procedurii de suspendare a dreptului de survol, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României, pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă.

O altă decizie a vizat crearea unei platforme de coordonare integrată şi în timp real a măsurilor şi iniţiativelor de sprijin pentru refugiaţii din Ucraina, care poate fi accesată de pe site-ul Guvernului României începând de sâmbătă.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI