România va putea să importe gaz azer, ca alternativă la cel rusesc. Azerbaidjan vrea să devină furnizor principal pentru Uniunea Europeană

22 septembrie 2022, 14:28

Azerbaidjanul va livra țărilor europene aproape 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, numai anul acesta. Cu 40% mai mult decât în 2021. Peste zece state din Europa vor să cumpere gaz azer, printre care și România.

Ministrul Energiei din Azerbaidjan nu poate preciza, însă, când vor începe exporturile către țara noastră: „Suntem în discuţii cu partenerii români. Facem tot ce e posibil, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că probleme de felul acesta nu se rezolvă peste noapte. Sunt aspecte tehnice, comerciale, legate de tranzit şi alte probleme organizatorice.”

România trebuie să mai semneze un acord cu Azerbaidjan pentru livrarea gazelor și o înțelegere de tranzit cu Turcia, țara prin care trece gazoductul spre Europa.

Între timp, de la 1 octombrie, va deveni operațional interconectorul Grecia-Bulgaria, gazoduct prin care și România va putea aduce gaz din Azerbaidjan.

Capacitatea acestei conducte este de 3 miliarde mc, cu posibiltatea de a creşte la 5 miliarde de mc. Va permite trecerea gazului din Grecia şi potenţial a celui din Turcia pentru a curge şi tranzita Bulgaria, România şi alte state.

România e interesata să aibă cât mai multe surse de unde să aducă gaze naturale. Pentru moment, depozitele sunt pline în procent de aproape 83%, peste ținta stabilită de Uniunea Europeană, la 1 noiembrie.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Avem suficient gaz şi bineînţeles suntem pregătiţi în cazul în care gazul rusesc va fi tăiat să avem surse alternative. Dar le vom anunţa când vom finaliza toate discuţiile cu toţii colegii din regiune.”

Experții în energie avertizează însă că și prețul la care se vor face importurile poate fi o problemă în plus.

Alături de Azerbaidjan, și Grecia vrea să devină un furnizor regional de gaze naturale. Grecia și-a redus substanțial anul aceasta consumul intern și a triplat exporturile către țările vecine.

Interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Grecia va deveni funcțional la 1 octombrie

La București are loc o reuniune la care participă miniștrii Energiei din regiune, dar și din Azerbaidjan și Georgia, țări de unde România spera să obțină mai multe gaze.

Cele mai mari așteptări sunt de la Azerbaidjan, țară care dorește să devină un important furnizor de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, dar și o alternativă la gazul rusesc, a transmis Cătălin Deacu pentru Telejurnal.

 

 

Ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, a declarat că anul acesta, țara sa va livra cu 40 la sută mai multe gaze către Uniunea Europeană, și că-și propune ca în următorii 5 ani să dubleze cantitatea de gaze pe care o va livra către comunitatea europeană.

O veste bună vine și din Bulgaria: ministrul bulgar, Rosen Hristov, a declarat că, de la 1 octombrie, gazoductul Grecia-Bulgaria, un interconector, va deveni funcțional și astfel, România va putea, din punct de vedere tehnic, să importe, prin intermediul acestui gazoduct, gaze din Azerbaidjan. Țara noastră trebuie însă să mai semneze un acord de achiziție a gazelor cu Azerbaidjanul și totodată un acord de tranzit cu Turcia pentru tranzitul acestor gaze din Azerbaidjan, care ar urma să ajungă în țara noastră.

Parviz Shahbazov a subliniat faptul că nu doar România dorește gaze din Azerbaidjan, ci sunt nu mai puțin de 10 țări care vor să cumpere gaze din această țară.

Ministrul grec al Energiei a declarat că țara sa și-a redus consumul de gaze cu  40 la sută anul acesta, și că poate pune la dispoziție țărilor care au nevoie acest excedent.

La rândul său, vicepremierul din Republica Moldova, Andrei Spânu, a declarat că țara sa a fost nevoită să-și reducă consumul de gaze, și asta pentru că Gazprom a redus livrările cu 35 la sută.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Energiei Virgil Popescu: România este pregătită pentru momentul în care Rusia va întrerupe fluxul de gaze

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite