România va continua proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni, care vor fi instalate la Doicești, și ar putea deveni prima țară din lume care folosește această tehnologie

23 noiembrie 2023, 21:08

Autoritățile române vor ca noua centrală nucleară, compusă din șase reactoare de mici dimensiuni, ce urmează să fie amplasată la Doicești, județul Dâmbovița, să funcționeze de la sfârșitul anului 2027. Atunci va începe și retehnologizarea unuia din cele două reactoare ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă. Dacă nu apar noi capacități, România riscă să rămână fară aproximativ 10% din producția de energie electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Cu siguranță, România va merge până la capăt cu această tehnologie a reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Este cert că NuScale este în acest moment cea mai avansată tehnologie pentru reactoare modulare de mici dimensiuni din lume, fiind totodată și singura tehnologie certificată la cel mai înalt nivel de siguranță, de cel mai strict reglementator din domeniul nuclear din lume.

Recent, Asociaţia municipală a sistemelor de producere a energiei din statul american Utah a renunțat la un proiect similar cu „NuScale” din cauza costurilor prea mari. Era primul proiect în care urma să fie folosită tehnologia corporației americane.

Radu Dudău, expert în energie, preşedinte Energy Policy Group: Colapsul acelui proiect este de natură comercială în primul rând. În SUA, beneficiarii au decis că doresc să obțină un preț mai mic al electricității pe care îl pot obține, de exemplu, de la centralele pe bază de gaze. Gazele sunt extrem de ieftine în SUA.

România poate să devină astfel prima țară din lume care va folosi tehnologia „NuScale” a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni. Experții în energie consideră că în aceste condiții acordul trebuie renegociat.

Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române: Va trebui să ne gândim cum renegociem proiectul de la noi, unde deja SUA au dat un grant de 250 de milioane pentru construcţie. În America era alocat un miliard de dolari pentru proiectul respectiv. Socoteala de luat în considerare ţine de posibilitatea că acel miliard să fie realocat către România.

Specialiștii în energie se așteaptă ca noua centrală nucleară de la Doicești să fie gata abia în 2029, și doar dacă investiția va fi în continuare susținută. „NuScale” a modificat recent proiectul. Puterea reactoarelor nucleare a fost mărită, iar acum e necesară o nouă aprobare din partea autorităților de reglementare din SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite