România, una dintre cele mai slabe raportări la infecţii nosocomiale din UE. Directorii spitalelor nu raportează infecțiile fie pentru că nu au aparatură, fie din cauza mentalității

1 august 2022, 17:49

La fiecare cinci ani, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor face un studiu pentru a stabili o medie europeană a infecţiilor asociate asistenței medicale. Ultima cifră depăşeşte patru la sută, cu țări ca Italia sau Islanda în jurul a șase la sută din pacienții internați. România, în schimb, raportează cifre mult mai mici și foarte greu de crezut. Ministrul Sănătăţii spune că în ultimii doi raportarea a crescut cu 55 la sută, dar tot nu reflectă realitatea, aşa că trebuie luate măsuri.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Nu există vreo țară fără infecții din astea, cine militează pentru eliminarea lor nu e sincer, nu încurajăm ascunderea infecțiilor. Poate trebuie să introducem un prag minim pentru raportare. Avem un ordin de ministru care cerea un laborator de microbiologie în spitalele cu paturi, ceea ce nu există. Actualizăm normele privind dezinfecția și curățenia.”

Managerii spitalelor au mai multe motive să subraporteze infecțiile nosocomiale. Unul este lipsa echipamentelor și personalului necesare pentru diagnosticul corect. Sunt, însă, și cauze legate de mentalitatea conducerii spitalelor, spun medicii.

CITIŢI ŞI: Rafila: Discutăm introducerea unui prag limită minim acceptabil pentru raportarea infecțiilor asociate asistenței medicale

Dr. Simin Aysel, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”: „Din păcate, în România a rămas aşa o undă de şoc privind aceste raportări din vremurile demult apuse, când aceste lucruri erau penalizate, ca orice infracţiune, ca să spun aşa, pe când aceasta, din păcate, nu este o infracţiune, ci este un lucru nefericit care poate apărea, în special în cazul pacienţilor internaţi în secţiile de terapie intensivă, unde manevrele sunt extrem de invazive şi unde concentraţia de germeni este mult mai mare decât în alte secţii.”

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: „În final, pacienţii luau, din secţia de terapie intensivă sau din spital, nu doar un tip de germeni, luau mai multe tipuri de germeni, inclusiv viruşi, fungi, mai multe tipuri de agenţi patogeni, dar şi diverse tipuri de tulpini de germeni patogenici multirezistenţi la tratament.  Avem oameni care au decedat, în terapie intensivă, în secţiile de chirurgie.”

Specialiștii de la Institutul „Matei Balș” au pus la punct un plan național pentru scăderea rezistenței la antibiotice, a anunțat Alexandru Rafila. Totodată, Ministerul Sănătății va colabora cu autoritățile veterinare pentru a limita utilizarea antibioticelor la animalele din ferme.

ITALIA – 6%

BELGIA – 5,4%

ROMÂNIA -2,6% – dupa corectare 5.9 %

MEDIA EUROPEANĂ – 4,1%

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite