România trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau cu o oră în urmă, ora 4.00 devine ora 3.00

26 octombrie 2019, 19:28

În România, schimbarea orei a fost introdusă în 1932, mai ales din motive financiare. Muncitorii lucrau mai mult pe lumina zilei și se făcea economie de energie.

Vremurile și economia lumii s-au schimbat. Astfel că, în acest moment mai sunt 74 de țări care mai schimbă ora, față de 142 câte au folosit de-a lungul ultimelor decenii. Unii români ar fi dispuși să renunțe și ei la ajustarea ceasurilor de două ori într-un an.

Oricât de optimişti am fi, pentru că mai câștigăm o oră de odihnă, medicii spun că vom resimți efectele ajustării ceasului cel puţin 2două săptămâni. Tranziția va fi dificilă, în special pentru cei cu tulburări de somn ori probleme cardiace.

Pentru cine călătorește în această noapte, timpul petrecut în tren, spre exemplu, poate fi mai lung cu o oră.

„Trenurile de călători aflate deja în circulaţie după ora 4 dimineaţa, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare, după noua oră a Europei Orientale”, spune purtătorul de cuvânt al CFR, Adrian Vlaicu.

Din 2021, România va trebui să funcţioneze după o singură oră. Ţara noastră nu s-a decis încă, dar mai are timp până în martie 2020. Atunci trebuie să anunţe Comisia Europeană dacă va da permanent ceasurile înainte sau înapoi.

Dacă românii vor alege să rămână în mod permanent la ora de iarnă, atunci ultima ajustare a ceasurilor se va face în ultima duminică din luna octombrie 2021.

În România, începând cu anul 1998, trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie. Noua oră ramâne valabilă pînă anul viitor în ultima duminică din martie, atunci când vom da din nou ceasurile înainte.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite