România susţine adoptarea unor noi sancţiuni asupra Rusiei, a precizat președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România susține adoptarea unor noi sancţiuni care să menţină o presiune ridicată asupra Federaţiei Ruse, a informat Administraţia Prezidenţială. Declarația a fost făcută în timpul convorbirii cu ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Italiei, Luigi Di Maio, pe care l-a primit la Palatul Cotroceni.

14 Martie 2022, 20:45 (actualizat 14 Martie 2022, 21:46) Știrile TVR |
Klaus Iohannis și Luigi Di Maio / FOTO: presidency.ro

"Relaţiile politico-diplomatice româno - italiene se situează la un nivel excelent, iar cele două ţări acţionează ca parteneri privilegiaţi, pe baza puternicelor legături istorice, culturale şi, de asemenea, prin legăturile profunde create de comunitatea românească din Italia şi cea italiană din România", se arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile României de a ajuta Ucraina prin centrul umanitar de la Suceava şi a salutat implicarea Italiei în operaţionalizarea acestui hub logistic.

Klaus Iohannis a mai subliniat că acest hub umanitar va fi utilizat şi pentru a sprijini Republica Moldova, confruntată cu un număr crescut de refugiaţi.

Președintele român a apreciat faptul că ministrul italian de Externe va merge la Chişinău, pentru a discuta cu autorităţile de acolo despre cele mai bune căi de cooperare pentru gestionarea numărului mare de refugiaţi ucraineni.

Klaus Iohannis a abordat şi subiectul securităţii energetice, inclusiv în contextul discuţiilor la nivel european, precizând că Uniunea Europeană trebuie să îşi diversifice sursele de aprovizionare, cu deschidere spre ţări ca Azerbaidjan, Qatar sau Egipt, şi să accelereze interconectările între statele membre şi dezvoltarea infrastructurii energetice.

Președintele a precizat că este importantă accelerarea investiţiilor în surse regenerabile şi în sectorul energiei nucleare civile, dar şi utilizarea gazului ca sursă de tranziţie, în vederea creşterii independenţei energetice la nivelul Uniunii.

În planul relaţiilor economice bilaterale, Klaus Iohannis a încurajat firmele italiene să investească în continuare în România.

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, a evidenţiat relaţiile solide existente între cele două ţări şi a apreciat modul în care România gestionează această situaţie dificilă, mulţumind ţării noastre pentru solidaritatea şi sprijinul arătate tuturor celor refugiaţi din calea conflictului militar din Ucraina.

Oficialul italian a subliniat importanţa unităţii la nivel european referitor la acţiunile de sancţionare severă a Rusiei, dar şi de sprijin pentru Ucraina, precum şi importanţa continuării eforturilor de a consolida proiectul european în diverse domenii, inclusiv în cel al energiei, pentru a asigura securitatea energetică a UE.

Luigi Di Maio a exprimat întreaga disponibilitate a ţării sale de a sprijini eforturile umanitare atât în Ucraina, cât şi ale statelor din vecinătatea Ucrainei.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI