România susţine abordarea europeană de a face economii voluntare de gaze de 15%. Iohannis: Economia trebuie făcută cu cap şi acolo unde se poate

29 iulie 2022, 20:30

Acordul politic de la Bruxelles privind reducerea consumului de gaze se aplică 8 luni, de la 1 august.

Nu vom aplica nimic peste noapte, măsura devine una obligatorie doar într-o situație de alerta, a declarat secretarul de stat în energie George Niculescu. El a menționat că executivul se pregătește pentru un dialog cu mari consumatori de energie și gaze și cu producătorii de utilități.

În Germania, oficialii vorbesc despre cea mai mare criză energetică din cauza dependenței de gazul rusesc. Consumatorii vor plăti facturi mai mari la gaze. Va fi o nouă taxă, care ar putea varia, spune ministrul economiei, între 1,5 şi 5 eurocenţi pentru fiecare kilowat oră, o sumă suplimentară de până la 1.000 de euro pe an pentru o familie.

Consumatorii vor fi scutiți de această povară într-o manieră direcționată , a anunțat cancelarul Scholz. Ajutorul direcționat înseamnă că nu putem suporta toate costurile ca stat. Acei oameni care sunt foarte afectaţi din cauza prețurilor mai mari la energie trebuie să fie protejați.

Guvernul german a anunțat că din octombrie companiile de utilități vor putea transfera pe seama consumatorilor costuri pentru acoperirea deficitului apărut după reducerea livrărilor de gaze rusești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite