Numărul persoanelor traficate a explodat în ultimii ani, atrag atenția autoritățile care incearcă să combată fenomenul. Iar cele mai vulnerabile sunt fetele minore. Traficanţii le păcălesc în special prin metoda loverboy și apoi le obligă să se prostitueze în străinătate. Anchetele în astfel de cazuri sunt extrem de dificile, spun polițiștii.
Traficul de persoane în România este orientat spre exploatarea sexuală, spun polițiștii. De altfel, majoritatea dosarelor penale deschise anul trecut de ofițerii care se ocupă de combaterea traficului de persoane vizează exploatarea sexuală. Și mai puțin de 100 sunt legate de sclavia prin muncă.
Metoda loverboy rămâne arma principală a traficanților, mai ales a celor tineri, care păcălesc fete și le forțează apoi să se prostitueze în străinătate. Când își aleg victimele, exploatatorii profită de vulnerabilitățile acesteia.
Iată ce povestește o tânără scăpată din ghearele traficanților: Eram foarte vulnerabilă, îmi doream să fiu cu cineva, aveam nevoie de afecţiune. Când am văzut că cineva îmi oferă atenţie, are grijă de mine şi pot să stau la el şi îmi mai asigura cheltuielile fără să îi cer asta. Ca să fac haz de necaz, pentru că eu nu eram foarte expertă în acest domeniu, banii erau de supravieţuire.
În Austria la finele lunii octombrie 2022 o româncă a fost omorâtă. Deși ucigașul a fost arestat, surse judiciare susțin că polițiștii de la noi din țară nu au primit nici acum informații clare dacă femeia era o victimă a traficului de persoane sau o prostituată. Polițiștii români spun că atitudinea autorităților din unele state europene față de fenomenul traficului de persoane nu ajută la stoparea traficanților.
Comisar șef Iulian Merezeanu, şeful Biroului de Combatere a Traficului de Persoane, DCCO: O măsură eficientă de descurajare a cererii e incriminarea folosirii serviciilor persoanelor exploatate , măsură adoptată de țară noastră și care ar trebui să existe în toate statele care generează cerere și care nu au implementat în politicile penale pedepsirea beneficiarului serviciilor victimelor traficului de persoane. Sunt necesare eforturile nu numai ale autoritaților din țările-sursă, dar mai ales ale autorităților din țările de destinație acolo unde exploatarea are loc.
Pe primele locuri sunt țări occidentale precum Germania, Marea Britanie, Spania și Italia. Exploatarea ceteatenilor români, dar la un nivel mai scăzut, este întâlnită și în Norvegia, Cipru și Ungaria.
Germania-32,03%
Marea Britanie-24,09%
Italia-20,49%
Spania-9,66%
Elveţia-8,36%
Franţa-7,93%
Austria-7,21%
(sursă IGPR)
Cei de la Agenția împotriva traficului de persoane explică de ce România a devenit o importantă sursă a traficului de persoane.
Inspector principal Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt ANITP: Factorii de vulnerabilitate din statul de origine precum sărăcia, lipsa resurselor de trai, educația precară, educația formală, dependența de sistemul social de ajutorare precum și alți factori de natură individuală precum iluzia câștigului, minoratul, lipsa de experiență de viață alcătuiesc oferta traficului de persoane.
Lupta autorităților cu traficanții este de multe ori inegală. De exemplu, doar 205 polițiști se ocupă de combaterea comerțului de carne vie.