România şi-a depus candidatura pentru Consiliul Drepturilor Omului, pentru mandatul 2023-2025, a anunțat președintele Klaus Iohannis

ONU
ONU
20 septembrie 2022, 23:30

Președintele României, Klaus Iohannis: „Contribuţia solidă a României la diverse operaţiuni în jurul globului constituie o dovadă a angajamentului nostru. Trebuie să ne asigurăm că, în conformitate cu agenda Acţiunii pentru Menţinerea Păcii, misiunile ONU de menţinere a păcii devin mai eficiente şi contribuie la soluţii politice pentru rezolvarea conflictelor, plasând drepturile omului în centrul acţiunilor. De asemenea, avem nevoie de acţiuni ferme ale comunităţii internaţionale pentru a proteja şi a promova drepturile omului. Trebuie să consolidăm sistemul ONU pentru Drepturile Omului şi să asigurăm finanţarea sustenabilă şi adecvată pentru toate activităţile acestuia. Recunoaştem rolul esenţial jucat de actorii din societatea civilă şi de apărătorii drepturilor omului în promovarea şi protejarea drepturilor omului. Asigurarea funcţionării adecvate a instituţiilor democratice, susţinerea respectării statului de drept şi garantarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale rămân esenţiale. În baza acestor convingeri ferme, România şi-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul Drepturilor Omului, pentru mandatul 2023-2025”.

Președintele Klaus Iohannis participă, la New York, alături de delegația României, la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite și a ținut un discurs, marți seară.

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 60/251 (adoptată la 15 martie 2006) şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului, după 60 de ani de activitate.

CDO este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale şi este unul dintre cele două organe nou-create în contextul reformei generale a ONU, amintește MAE.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că “România a avut două mandate în cadrul CDO, primul, în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, iar al doilea, din august 2011 până la 31 decembrie 2014. Între prioritățile asumate de România în aceste două mandate, amintim: asigurarea respectării standardelor trasate de tratatele și instrumentele internaționale în materie de drepturile omului, prevenirea și combaterea discriminării, protejarea drepturilor omului pentru persoanele aflate în situații de vulnerabilitate, cooperarea cu societatea civilă.

În cadrul CDO, România a iniţiat două rezoluții: Drepturile omului, democrație și statul de drept (2012, 2015, 2017, 2019) și Dreptul copilului de a se angaja în activități de joacă și recreative (2014). România mai este co-inițiator al rezoluțiilor: Contribuția parlamentelor la politicile în domeniul drepturilor omului; Eliminarea discriminării la adresa persoanelor afectate de lepră și a membrilor familiilor acestora; Sărăcia extremă și drepturile omului; Administrația locală și drepturile omului; Politicile naționale și drepturile omului; Dreptul fiecărei persoane de a se bucura de cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală: sportul și un stil de viață sănătos, ca factori contribuitori; Dreptul la muncă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite