România se retrage din Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii, bănci cu acţionariat rusesc. Proiecte de lege aprobate de guvern

Executivul a aprobat astăzi două proiecte de lege în baza cărora va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii, bănci cu acţionariat rusesc.

25 Mai 2022, 20:22 (actualizat 25 Mai 2022, 20:29) Știrile TVR |
Ședință de guvern

Astfel, printre actele normative aprobate în ședința de astăzi a guvernului se numără proiectul de lege pentru denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

Actul normativ stabilește măsuri privind retragerea României din Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) și denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963.

Guvernul României este mandatat să întreprindă demersurile necesare pentru retragerea României din BICE. În acest sens, Guvernul va transmite o notificare oficială de retragere din acționariatul băncii, iar retragerea se va face în termen de 6 luni de la notificare.

Conform prevederilor documentelor statutare, la retragerea din acționariat, statului membru care se retrage i se scade din valoarea capitalului vărsat, în cazul României, valoarea obligațiilor față de Bancă fiind de circa 14,23 milioane euro.

Cheltuielile ocazionate de retragerea României din acționariatul Băncii Internaționale de Cooperare Economică, precum și cele privind asistența tehnică și juridică vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor.

În vederea retragerii din BICE, România se va coordona cu alte state precum Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, în scopul asigurării unei ieșiri simultane și stabilirii unor modalități similare de ieșire care să asigure o protecție corespunzătoare a intereselor statelor membre ce se retrag.

BICE este o instituție financiară cu sediul la Moscova, cu un capital subscris total al de 400 milioane euro. Capitalul subscris vărsat de România este de 14,23 milioane euro.

De asemenea, a fost aprobat proiectul de lege pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova

Actul normativ prevede denunțarea de către România a Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții, semnat la Moscova la 10 iulie 1970, și retragerea din Banca Internațională de Investiții (BII).

Conform prevederilor documentelor statutare, la retragerea din acționariat, statului membru care se retrage i se scade din valoarea capitalului vărsat, în cazul României, valoarea obligațiilor față de Bancă fiind de circa 26,1 milioane euro.

Eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea României din acționariatul Băncii Internaționale de Investiții, precum și cele privind asistența tehnică și juridică vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor.

România se va coordona cu alte state, precum Cehia, Slovacia și Bulgaria, în funcție de stadiile de parcurgere a procedurilor legale interne ale acestora, în vederea asigurării ieșirii simultane din Banca Internațională de Investiții și stabilirea unor modalități similare de ieșire, care să asigure o protecție corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 31°C
IASI 24°C 30°C
CLUJ 27°C 26°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 31°C 29°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI