VIDEO TELEJURNAL

România se poziţionează împotriva ideii privind o Europă cu mai multe viteze. PSD propune consultări

România se poziţionează împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze, o aşa numită "Europa a cercurilor concentrice". Preşedintele Klaus Iohannis consideră că asemenea formule ar putea duce la dezintegrarea proiectului european. PSD îi propune şefului statului să iniţieze consultări cu partidele politice pentru a stabili poziţia României în cadrul dezbaterilor privitoare la viitorul Europei.

02 Martie 2017, 11:50 (actualizat 03 Martie 2017, 13:05) Știrile TVR |
PSD propune consultări
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Social-democraţii consideră că e nevoie de o viziune comună a ţării noastre, care să fie promovată unitar în plan extern. Ei cred că punctul central al acestei viziuni trebuie să fie susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene şi respingerea categorică a ideii de Europa cu mai multe viteze.

VIDEO
Scenarii pentru reforma Europei
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, miercuri, în Parlamentul European, cinci scenarii privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre, într-o "Cartă Albă" a UE post-Brexit.

Este vorba despre cinci posibile opţiuni, ce corespund fiecare unui nivel diferit de integrare.

""Carta Albă" a UE după Brexit. Jean-Claude Juncker: A venit timpul să spunem clar ce poate şi ce nu poate Europa".

"Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România: Cele cinci scenarii privind viitorul UE nu se elimină reciproc"

Prima sugerează limitarea proiectului european la piaţa unică. Se ia în calcul faptul că cei 27 - după ce Londra va părăsi Uniunea - nu pot găsi o poziţie comună într-un număr tot mai mare de probleme, cum ar fi imigraţia. La cealaltă extremă este opţiunea "de a face mai mult împreună", idee ce corespunde direcţiei unei Europe federaliste. Acest lucru presupune o diminuare a suveranităţii şi competenţelor statelor naţionale în favoarea instituţiilor comunitare şi a deciziilor luate la nivelul Uniunii. Între cele două variante sunt căi intermediare, precum cea a unei Europe cu mai multe viteze. Unde cei care vor mai mult fac mai mult împreună, în domenii precum apărarea sau guvernanţa zonei euro, fără a fi blocaţi de cei reticenţi.

Dezbaterile pe acest subiect ar trebui încheiate până la alegerile din 2019.

Jean-Claude Juncker a anunţat, totodată, că nu mai doreşte un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene.

"Obstacole pentru Brexit. Amendament privind garantarea drepturilor cetăţenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI