România riscă să rămână fără gaze naturale la iarnă! Sunt tot mai mulți experți în energie care avertizează autoritățile despre o posibilă criză

15 septembrie 2021, 18:59

Două săptămâni consecutive de ger ar fi suficiente pentru a crea problemele de alimentare cu gaze naturale. Consumul ar crește foarte mult și ar urma o perioadă în care cantitatea de gaze disponibilă ar fi cu 40 la sută sub necesarul de consum. Experții care au făcut calculele susțin că sunt cauze multiple.

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei România Inteligentă: “În momenul de față, în depozitele din România sunt înmagazinate gaze naturale care reprezintă circa 70% din capacitatea depozitului. (…) În perioada similară a anului trecut, în aceste depozite discutăm de peste 90% cantitate de gaze înmagazinate. Noi nu mai avem puncte prin care importăm în anii trecuți gaze naturale și nu avem rezervate și încheiate contracte de import”.

Înainte de liberalizarea pieței de energie, furnizorii erau obligați să asigure stocuri minime de gaze pentru sezonul rece. Acum, companiile decid singure ce rezerve își fac.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: „Fiecare își face predicțiile în funcție de cum va evolua până la urma și temperatura, câți clienți plănuiește el că va avea. Pentru că înmagazinarea costă. Deci gazul pe care îl extrage din depozit un furnizor este mai scump decât gazul pe care l-ar putea cumpără ipotetic de pe piață”.

Dar ministrul Energiei susține că nu sunt motive de îngrijorare în privință stocurilor.

“Până la 1 octombrie se va face injecție în depozit, sunt convins că vom ajunge la 2,4 miliarde, acum avem 2,1 miliarde de metri cubi care e mai mult decât suficient. Deci va rămâne inclusiv de pe această iarnă”, a declarat Virgil Popescu.

Problemele apar și pentru că producția de gaze naturale a României scăzut.

Cătălin Niță, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol și Gaz: “Nu s-au făcut noi investiţii în zăcăminte din motive legislative. (…) Legea off-shore de aproape zece ani împiedică extragerea de gaze naturale din România pentru că nu este atractivă din punctul de vedere al investitorilor. Astea sunt principalele cauze pentru care suntem nevoiţi să importăm gaze. Scăderea producţiei din lipsă de investiţii noi şi creşterea foarte rapidă a cererii din ultima perioadă”.

La bursă, prețul gazelor naturale s-a dublat de la începutul anului . Clienții sunt tot mai îngrijorați iar Guvernul ia în calcul o nouă plafonare a prețurilor.

„Dacă avem deja țări care își plafonează prețurile, România nu poate să stea să se uite”, a declarat premierul Florin Cîțu.

În plus, dacă nu va fi suficient gaz pentru populație, analiștii în energie prevăd o raționalizare a alimentarii companiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite