România produce cel mai iute ardei din lume! Cercetătorii de la stațiunea legumicolă din Buzău, demni de Cartea Recordurilor. Descoperirea are aplicare și în sfera medicală sau a produselor de autoapărare

România ar putea intra în Cartea Recordurilor cu cel mai iute ardei din lume. Reuşita aparţine cercetătorilor de la stațiunea legumicolă din Buzău, care au creat un soi ce depăşeşte cu peste 200 de unităţi de iuţeală, numite Scoville, actualul deținător al locului întâi. Omologarea oficială ar mai putea dura însă încă 2 ani.

02 Septembrie 2022, 20:19 Știrile TVR |

L 13 A este codul oficial folosit de stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău pentru cel mai iute ardei din lume.

La prima vedere, nimic nu îl dă de gol pe campionul României, până la proba gustului. Când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic, încât provoacă lăcrimare și strănut.

Nivelul de iuțeală certificat de laboratoare din țară și străinătate atinge 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această caracteristică. Soiul buzoian depășește astfel cu 200 de unități soiul actual deținător al recordului, Carolina Reaper.

La banca de resurse genetice din Buzău există nu mai puțin de 1.000 de varietăți de ardei iute.

Noua descoperire a cercetătorilor buzoieni nu are aplicare doar în gastronomie, ci și în sfera medicală sau a produselor de autoapărare.

Cercetările pentru descoperirea noului soi de ardei românesc au început în 1996, dar certificarea oficială a venit în 2014 și a fost confirmată anul acesta, la ultimul congres mondial de horticultură din Franța. Procesul oficial de omologare ar putea fi terminat în 2 ani.

Până atunci, rămâne în vigoare topul actual, dominat de Carolina Reaper, un soi descoperit în SUA, urmat de Scorpion Moruga, din Trinidad.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI