România, printre ţările cu cele mai importante scăderi ale producţiei industriale din UE, în noiembrie

România printre ţările cu cele mai importante scăderi ale producţiei industriale din UE / Pixabay
România printre ţările cu cele mai importante scăderi ale producţiei industriale din UE / Pixabay
13 ianuarie 2023, 14:42

Conform acestor date, producţia industrială a crescut cu 1% în zona euro şi cu 0,9% în UE, în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie. Analiştii intervievaţi de The Wall Street Journal se aşteptau la un avans de 0,5% al producţiei industriale în zona euro în luna noiembrie, după un declin de 1,9% în octombrie.

Statele membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în luna noiembrie au fost Irlanda (6,4%), Luxemburg (5%) şi Malta (4,6%). La polul opus, producţia industrială a înregistrat cele mai importante scăderi în Estonia (minus 3,7%), Suedia (minus 3,3%), Croaţia (minus 1,9%) şi România (minus 1,1%). În cazul României, declinul de 1,1% din noiembrie este dublu faţă de un declin de 0,5% în octombrie.

În ritm anual, luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021, producţia industrială a crescut cu 2% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană. Statele membre cu cel mai puternic ritm de creştere a producţiei industriale au fost Irlanda (34,9%), Malta (15,5%) şi Danemarca (9,3%). La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Estonia (minus 12,2%), Slovacia (minus 10,7%) şi România (minus 4%).

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că în România producţia industrială a scăzut cu 4%, ca serie brută, în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021. Ca serie ajustată, producţia industrială s-a redus cu 3,5%, amintește Agerpres.

Datele INS relevă că, în luna noiembrie a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a crescut, faţă de luna precedentă, cu 1%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în acelaşi interval de referinţă, producţia industrială a scăzut cu 1,1%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă