România, printre țările UE cu cei mulți cetățeni care nu își permit să încălzească locuința corespunzător. Guvernul a pregătit o schemă de ajutor

România se află printre țările Uniunii Europene cu cei mulți cetățeni care nu își permit să încălzească locuința corespunzător. Aproape 10% dintre români au fost afectați de fenomenul săraciei energetice, arată statisticile europene. Legea energiei prevede acordarea de sprijin pentru consumatorii vulnerabili încă din 2012. Abia acum, Guvernul a pregătit schema de ajutor.

10 Ianuarie 2021, 19:54 Știrile TVR |
Incalzirea locuintelor, un lux pentru multi romani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mircea Grigore trăiește într-un sat din zona de deal a județului Buzău. E pensionar și locuiește singur. Spune că a făcut economii să cumpere lemne de foc.

Până acum, iarna a fost blândă și nu a fost nevoit să facă focul des.

România e printre țările europene cu cei mai mulți cetățeni care nu își permit să încălzească locuința corespunzator. Aprope 10% dintre români au fost afectați de fenomenul de săracie energetică în 2019, peste media europeană.

Legea energiei din 2012 prevede acordarea de ajutoare pentru cunsumatorii vulnerabili. Nu a fost adoptată însă și o schemă de sprijin. Abia acum, Guvernul a stabilit criteriile de acordare a ajutoarelor.

Ajutoarele ar urma să se acorde persoanelor singure care au venituri medii de cel mult 1.445 lei. Pentru familii, venitul mediu nu poate depăși 810 lei de persoană. Valoarea compensațiilor pentru încălzire va fi între 10 și până la 100%, în funcție de unele valori de referință.

De asemenea vor fi acordate și suplimente pentru energie.

Pentru moment, legea e la stadiul de proiect. Dacă va fi adoptată se va aplica de la 1 septembrie.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 30°C
CLUJ 25°C 22°C
CONSTANTA 23°C 24°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI