România poate începe vânzarea vaccinului nefolosit, primele doze valorificate ar putea fi de la AstraZeneca. Autoritățile încearcă să stimuleze vaccinarea și deschid noi centre

17 iunie 2021, 13:03

Mai întâi, Guvernul va dona Ucrainei și Serbiei 150.000 de doze de ser AstraZeneca. Apoi, Ministerul Sănătății va începe valorificarea surplusului de vaccin.

MONICA ALTHAMER, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Ordonanța de Urgență aprobată astăzi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze și se abilitează Ministerul Sănătății, pentru a încheia, în numele statului român, contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat”.

Nu se știe încă tipul vaccinului, cantitățile sau țările care vor cumpăra serul. Primele vaccinuri valorificate ar putea fi AstraZeneca.

VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare: „În momentul de față avem un stoc de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, de asemenea avem un stoc de la compania Pfizer, însă problema este legată în mod particular de vaccinul AstraZeneca, unde avem un deadline de ieșire din perioada de valabilitate”.

România renunță și la o parte din vaccinurile care urmau să ajungă în țară. Din șapte milioane de doze ce trebuiau recepționate în iunie, au fost solicitate doar 2,6 milioane. Încă există stocuri importante, pentru că s-au folosit numai 60 la sută din dozele primite până acum.

Autoritățile încearcă să stimuleze vaccinarea. Un centru de imunizare a fost deschis și în cea mai mare gară din țară.

DIANA DUMITRAȘCU, jurnalist TVR: „La centrul de vaccinare deschis în incinta Gării de Nord din Capitală nu este nevoie de programare. Se poate prezenta oricine, indiferent că este din Capitală sau este doar în trecere prin București. Serul folosit este serul de la Johnson & Johnson”.

Și la Arena Națională a fost înființat un centru de vaccinare deschis în zilele când se joacă meciuri la EURO 2020.

FLORIN ȘARI, managerul de proiect UEFA EURO 2020 la București: „Vaccinarea este pentru noi, alături de testare, de păstrarea măsurilor de siguranță, toate regulile vin și sunt întărite de vaccinare”.

Aproape 4,3 milioane de oameni s-au vaccinat deja cu ambele doze.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă