România pierde anual 300.000 de persoane. Migrația externă este principalul motiv pentru care populația țării noastre scade. Declinul demografic pune presiune pe piața muncii. Muncitorii aduși din țările asiatice nu sunt o soluție

România pierde în fiecare an cel puțin 300 de mii de persoane, iar migrația externă rămâne în continuare principalul motiv pentru care populația țării noastre este tot mai puțină. Până la finalul acestui deceniu vom fi mai puțin de 18 milioane, iar până în 2050 vom mai pierde încă 3 milioane de persoane, iar asta va pune presiune pe piața muncii și automat pe sistemul de pensii. Forța de muncă străină adusă din țările asiatice nu este o soluție, deoarece această piață nu este o sursă și pentru angajați calificați.

17 Noiembrie 2023, 20:33 (actualizat 18 Noiembrie 2023, 00:13) Știrile TVR |

Pentru Ica nu sunt niște simple poze lipite pe un perete lung de câțiva metri, ci sunt rezumatul ultimilor 20 de ani pe care i-a trăit în Spania. În ultimul deceniu, prin asociația pe care o are, ea îi ajută pe românii care ajung aici să se integreze.

ICA TOMI - președinte Asociației Salva, Madrid, Spania: Soacră-mea știa mai multă spaniolă decât mine. Nu știam nimic. Am învățat "Hola!" pe drum și cam atât. Pe vremea aia nu aveam dreptul la permis de muncă și atunci a trebuit să lucrez la negru. Am venit ca orice emigrant pentru două - trei luni.

Povestea ei poate fi multiplicată de cel puțin 5,7 milioane de ori, atât cât numără comunitățile de români care trăiesc, în prezent, în afara țării noastre.

MĂDĂLINA CHIȚU - jurnalist TVR: În ultimele 2 decenii numărul românilor care au părăsit țara a crescut cu 30%. Recordul a fost în 2007, anul în care România a aderat la Uniunea Europeană, iar granițele țării s-au deschis, fără restricții, pentru peste jumătate de milion de români care au plecat peste hotare. Anul trecut, au emigrat peste 200 de mii de conaționali, cei mai mulți cu vârste între 30 și 34 de ani, iar Spania a fost una dintre destinațiile preferate.

Germania a fost, în 2022, țara unde au plecat cei mai mulți români, urmată de Italia și Marea Britanie. Dorința unui trai mai bun nu mai este principalul motiv pentru care conaționalii noștri aleg să trăiască peste hotare.

ALINA BOTEZAT - cercetător în economie, Academia Română - Filiala Iași: Din ce în ce mai mulți români aleg să plece pentru că își doresc o experiență de viață într-o societate în care instituțiile publice funcționează eficient, transparent fără a fi dominate de corupție sau de inechitate.

Statisticile oficiale mai arată că numărul celor care aleg să studieze în străinătate este în creștere. Numai anul trecut o persoană din trei care a părăsit țara avea între 15 și 25 de ani. Asta va face ca în următorii ani criza de pe piața muncii să se acutizeze, iar presiunea pe sistemul de pensii să crească și mai mult. Iar cum fenomenul migrației nu poate fi oprit, România trebuie să găsească soluții. Iar forța de muncă străină este o variantă.

CHARLES AUTHEMAN - expert în fenomenul migrației: Migrația pentru muncă este adesea un instrument strategic foarte important pe care să-l folosim pentru a putea să reglăm nevoile pieței muncii, pe care le au companiile din România. E vorba de personal, țara se poate dezvolta și toți oamenii din România se pot bucura de creșterea generată în acest mod.

VLADIMIR ALEXANDRESCU - purtător de cuvânt al INS: Economia are de suferit. Noi nu suntem în situația țărilor din Vest care au putut să aducă atunci când au avut nevoie pentru completarea locurilor de muncă vacanțe personal calificat și cu o anumită educație din estul Europei.

Până în 2050, populația României va scădea la 15 milioane de locuitori, iar plecările din țară și faptul că natalitatea nu crește contribuie la acest lucru, arată estimările Institutului Național de Statistică.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI