România, piață de desfacere pentru mărfurile din Polonia. Numai în 2022 au fost importate produse în valoare de peste 7,4 miliarde de euro

28 martie 2023, 20:11

În magazinele romanești ajung cantități mari de fructe din Polonia. De exemplu, numai anul trecut, România a importat din această țară peste 67.000 de tone de mere, pere și gutui, în valoare de peste 29 de milioane de euro.

Șapte din zece mere importate, anul trecut, au provenit din Polonia, arată datele Instititului Național de Statistică, obținute de Știrile TVR. Așa se face că merele poloneze împart rafturile marilor magazine cu cele romanești pe toată durata anului. Prețurile sunt comparabile.

Cumpăram de la polonezi și cantități mari de cărbuni și alte produse industriale. În total, anul trecut, importurile din Polonia au depășit 7,4 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de la jumătate.

În total, schimburile comerciale au fost de circa 11 miliarde de euro, în creștere cu circa 20% față de 2021, conform premierului Nicolae Ciucă.

”Din păcate deficitul de balanță comercială este în defavoarea României. Sunt convins că intervine rolul și nivelul de ambiție al oamenilor de afaceri din România, astfel încât împreună să identificăm acele soluții prin care să echilibrăm această balanță comercială”, a spus premierul României.

”Trebuie să adâncim această cooperare în toate raporturile, în toate dimensiunile abordate de domnul prim-ministru și în dimensiunile ce țin de viitorul nostru”, a declarat Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei.

Economiștii pun fenomenul, în primul rând, pe seama sprijinului acordat exportatorilor de către autoritățile de la Varșovia.

”Oamenii de afaceri polonezi sunt mult mai bine organizați în zona exporturilor, beneficiază de un lobby puternic al statului și mai ales primesc ajutor de la autorități de la facilitați fiscale, la credite subvenționate pentru a lucra cât mai mult pentru export”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Pentru moment, Polonia ocupă doar locul 19 în ceea ce privește volumul investițiilor străine în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite