România pe primul loc în UE la ponderea populației ocupate în agricultură

România pe primul loc în UE la ponderea populației ocupată în agricultură
România pe primul loc în UE la ponderea populației ocupată în agricultură
8 noiembrie 2017, 09:22

În 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi (72,8%) din forța de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în șapte țări: România, Polonia, Italia, Franța, Spania, Bulgaria și Germania.

Când vine vorba de caracteristicile socio-demografice ale populației ocupate în agricultură, datele Eurostat pentru anul 2016 arată că femeile reprezentau mai mult de 40% din forța de muncă din agricultură doar în cinci state membre, respectiv Austria (44,5%), România (43,1%) Polonia, Grecia și Slovenia (41,1% în fiecare din aceste țări).

De asemenea, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani și 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) și Marea Britanie (19%).

În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporția absolvenților de studii universitare variază între 1,6% în România și 25,5% în Marea Britanie.

În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experiență practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria și Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experiență practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puțin o pregătire de bază în agricultură.

Când vine vorba de un ciclu complet de pregătire în agricultură, jumătate din managerii de fermă din Luxemburg aveau o astfel de pregătire, comparativ cu mai puțin de 1% în Malta, Grecia, Cipru și România.

În sfârșit, România are cea mai mică proporție din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time, față de media de 16,4% în UE și peste 50% în Cehia, Franța, Luxemburg și Belgia.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite