România, paradisul angajaților asiatici. Companiile s-au orientat către angajaţi din Vietnam, Nepal şi Bangladesh

24 noiembrie 2022, 12:41

Trei sferturi dintre muncitorii din sudul și sud estul Asiei care lucrează în România sunt bărbați și au venit în principal din India, Bangladesh și Vietnam. Cei mai mulți asiatici lucrează în construcții, într-un procent de aproape 40%, în hoteluri și restaurante, dar și în logistică sau transport.

Tiberiu Focica, reprezentantul în România al unei platforme de recrutare: Ştiu că toţi le vedeţi pe aceste persoane venind din ţări asiatice în restaurante, în magazine şi aşa mai departe şi îi vedeţi vorbind limba română şi e interesant cum au învăţat limba noastră. 40% dintre ei au învăţat limba română.

Daniel Przybyla, reprezentantul unei agenţii de recrutare: Modul simplu de a obţine un loc de muncă în România este un factor important al deciziei de a veni în România. România este parte din UE, din NATO aşa că e sigur să fii aici, să lucrezi aici.

Majoritatea cetățenilor asiatici care lucrează în România sunt tineri, vârsta medie este 27 de ani. Cei mai mulți sunt mulțumiți de condițiile de muncă, 53% dintre ei vor chiar să le recomande rudelor și prietenilor să lucreze în țara noastră.

Michalina Sielewicz, directorul de dezvoltare internaţională al unei platforme de recrutare: Cât de mult rămân să muncească în România, deci 40% între una şi trei luni, 30 între trei şi şase luni.

Pentru 28% dintre muncitorii asiatici e o provocare să lucreze aici pentru că nu vorbesc limba română. 40% dintre cei care au răspuns studiului au recunoscut că pot vorbi limba română la un nivel de bază. Studiul a fost realizat în Craiova, București și Cluj-Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite