România ocupă locul al treilea în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în luna octombrie

Industrie
Industrie
2 decembrie 2021, 13:27

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în majoritatea statele membre UE de la o lună la alta, dar cele mai importante majorări au fost înregistrate în Belgia (11,2%), Italia (8,4%) şi România (creştere de 8,6% după un avans de 4,1% în septembrie).

Singurele state membre unde preţurile producţiei industriale au scăzut de la o lună la alta au fost Estonia (minus 2,1%), Luxemburg (minus 0,3%) şi Suedia (minus 0,2%). Eurostat precizează că în luna octombrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de un avans de 14,9% al preţurilor la energie. În ritm anual, octombrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2020, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 21,9% în zona euro şi una de 21,7% în Uniunea Europeană.

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Irlanda (89,9%), Danemarca (39,8%), Belgia (34,5%) şi România (32,4%). Şi în ritm anul, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au înregistrat un avans de 59,8%, urmate de preţurile pentru bunurile intermediare, care au urcat cu 17,1%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară. Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu 74,71% în acest interval.

Faţă de luna septembrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,3%. Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor industriale a înregistrat un salt de 8,69% în octombrie faţă de septembrie, respectiv de 32,42% în comparaţie cu luna octombrie a anului trecut.

Totodată, în ceea ce priveşte piaţa externă, majorările de preţuri au fost în octombrie de 2,06% faţă de septembrie şi de 17,47% faţă de octombrie 2020.

 

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă