România nu va avea probleme cu gazele la iarnă. Ministrul Energiei a anunțat că depozitele naționale sunt pline în proporție de 70 la sută, peste graficul programat

24 august 2022, 20:04

Pentru a evita situații de penurie, Uniunea Europeană a cerut tuturor statelor membre ca la data de 1 noiembrie să aibă un grad de umplere a depozitelor de gaz de 80 la sută. În România obiectivul va fi atins și poate chiar depășit, asigură guvernanții.

Nici la energia electrică nu vom avea probleme, chiar dacă asta va însemna o producție mai mare de electricitate pe bază de cărbune.

Între timp, prețurile la energie ating niveluri record. Cu două zile în urmă, prețul gazului în Europa a depășit pragul de 3.000 de dolari pe mia de metri cubi și se estimează că va ajunge la 3.100 de dolari în decembrie.

Săptămâna trecută, prețul la energia electrică a depășit pentru prima dată pragul de 500 de euro pe megawatt oră. Autoritățile încearcă să găsească soluții pentru că explozia prețurilor să nu lovească în populație și în economie. Ultimele discuții în coaliție par să favorizeze varianta supraimpozitării pe tot lanțul, adică producător – intermediar- furnizor.

Dar reprezentanții furnizorilor de energie nu sunt de acord și susțin că statul e de fapt marele câștigător al creșterii prețurilor.

Furnizorii estimează că anul acesta, statul va câștiga peste 40 de miliarde de lei din taxele și dividendele din sectorul energetic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă