România marchează Ora Pământului. Mii de copii și tineri din corurile Cantus Mundi se reunesc sub sloganul ‘Dăruieşte naturii din energia ta’!

30 martie 2019, 08:41

Ora Pământului se sărbătoreşte în România din anul 2009, prin stingerea luminilor în mod simbolic, timp de o oră.

Numeroase instituţii publice şi private din toată ţara participă la evenimentul Ora Pământului, notează Agerpres.

În Bucureşti, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Statuia Aviatorilor, Opera Comică pentru Copii, Casa Memorială ‘Tudor Arghezi – Mărţişor’, Parcul Circului, Palatul Victoria, sediul Primăriei Municipiului Bucureşti se numără printre instituţiile şi monumentele al căror iluminat va fi întrerupt sâmbătă, 30 martie, în intervalul 20.30 – 21.30, de Ora Pământului.

În 2019, sărbătorirea ‘Orei Pământului’ iniţiată de Cantus Mundi se desfăşoară simultan în peste 80 de localităţi din 33 de judeţe.

Peste 11.000 de copii şi tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul internaţional al World Wide Fund for Nature – ‘Dăruieşte naturii din energia ta!’ şi vor desfăşura acţiuni muzicale.

Între evenimentele organizate în România se află acţiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activităţi culturale şi altele.

Toţi cei care participă la evenimente dedicate cu acest prilej Pământului sunt invitaţi să se înscrie pe www.ora-pamantului.ro.

Din Insulele Fiji până în America

Ora Pământului începe în insulele Fiji, trece apoi în Asia, Europa şi America.

De-a lungul timpului, la nivel mondial, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinxul şi Marile Piramide din Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, catedrala Vasili Blajenâi şi o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon etc.

În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocţiile de primăvară sau de toamnă în nordul, milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu ‘Earth Hour’, un simbol ce exprimă grija faţă de planetă, potrivit ora-pamantului.ro/wwf-si-earth-hour.

Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, când au participat 2,2 milioane de oameni.

Mişcarea ‘Earth Hour’ a fost iniţiată de ‘World Wide Fund for Nature’ (WWF) (Fondul mondial pentru natură), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Mici gesturi care vor economisi energie

•    Cumpără doar atât cât mănânci, nu risipi mâncarea şi alege produsele alimentare locale, de sezon, tradiţionale sau ecologice;

•    Alege produsele cosmetice şi de menaj biodegradabile şi ecologice;

•    Evită sau redu utilizarea pungilor din plastic şi reciclează ambalajele;

•    Nu risipi hârtia şi cumpără hârtie reciclată sau certificată FSC;

•    Evită pierderile inutile de apă, energie electrică şi căldură;

•    Foloseşte becuri economice sau cu LED-uri şi stinge luminile când nu eşti în cameră;

•    Nu lasa bateriile şi transformatoarele în prize;

•    Scapă de marii consumatori de energie, cumpără aparate electrocasnice care au clasa de consum A, A+, A++ şi caută programele de reciclare a electrocasnicelor;

•    Cuplează maşina de spălat la alimentarea cu apă caldă şi evită utilizarea uscătorului maşinii de spălat;

•    O izolare bună a casei înjumătăţeşte pierderile de căldură;

•    Mergi cât mai des cu transportul în comun sau cu bicicleta şi parcurge distanţele scurte pe jos;

•    Preferă călătoriile cu trenul, celor cu avionul;

•    Alege un automobil cu un consum mai mic de carburant (sursa: earthhour.org)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite