România Liberă: Mugur Isărescu ar fi dat note informative despre colegi şi diplomaţi

7 martie 2017, 13:17

Jurnaliştii de la România Liberă susţin, cu documente, că Mugur Isărescu s-ar fi aflat în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern, dar ar fi fost sursă şi pentru direcţia din securitate care se ocupă de diplomaţii străini de la Bucureşti. Din actele publicate reiese că Mugur Isărescu semna notele informative cu numele de cod Manole.

Potrivit ziariştilor de la România Liberă, care prezintă documente în facsimil, Mugur Isărescu ar fi dat note informative în perioada în care era angajat al Institutului de Economie Mondială şi ar fi scris informaţii despre cercetători şi diplomaţi străini ajunşi la Bucureşti şi care erau suspectaţi că sunt agenţi străini, ar fi scris, de asemenea, note despre colegi de-ai săi din Institutul de Economie Mondială, inclusiv despre Eugen Dijmărescu, dar şi despre Ioan Mircea Paşcu, a transmis Luiza Gireadă, pentru Telejurnal.

El ar fi scris şi despre un anume Marius, un diplomat britanic, bănuit ca ar fi fost cadru al serviciului de informaţii din Marea Britanie.

Am cerut şi o reacţie de la BNR şi am fost trimişi către un interviu pe care Mugur Isărescu l-a acordat în urmă cu două săptămâni pentru Jurnalul Naţional. În acest interviu, Mugur Isărescu spunea că astfel de insinuări care pot apărea nu sunt decât noi episoade din strădaniile de a-l acuza cu orice preţ şi că astfel de acuzaţii au mai fost făcute în trecut, au fost verificate şi s-a dat o decizie clară. A menţionat, de asemenea, că Institutul avea un statut special în epocă şi de aceea angajaţii săi care plecau în străinătate îşi scriau unii altora referinţe ca garanţii reciproce şi, câteodată, iniţialele lor erau trecute pe documentele importante care ajungeau uneori şi pe masa lui Ceauşescu.

Mugur Isărescu a primit o decizie de necolaborator al Securităţii în 2002, de atunci la CNSAS au mai fost aduse documente ale fostei Securităţi, însă legea CNSAS nu permite reverificarea persoanelor care ocupă anumite funcţii publice, inclusiv neverificarea pentru guvernatorul BNR.

„În privinţa verificării domnului Mugur ISĂRESCU, la data de 21.05.2002 Colegiul C.N.S.A.S. a emis Decizia nr. 40 de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică. Documentele invocate de cotidianul „România Liberă” au fost transferate către arhiva C.N.S.A.S. după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008. Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcţionare a C.N.S.A.S., prin O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur ISĂRESCU nu mai este posibilă în condiţiile legii. Calităţile deţinute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naţionale a României şi cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q şi o din actul normativ invocat anterior.

Potrivit art. 32 din O.U.G. nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul C.N.S.A.S. s-a pronunţat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, printr-o decizie de neapartenenţă/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condiţiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: „În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente şi informaţii noi şi neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanţe de urgenţă o decizie de neapartenenţă sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii iniţiază şi aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanţă de urgenţă”, precizează CNSAS într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

În ce orașe se câștigă cel mai bine. Domeniile cu cele mai mari salarii