România îşi achită datoriile către Agenţia Spaţială Europeană şi plăteşte prima tranşă pentru 2023

Ședință de guvern
Ședință de guvern
18 ianuarie 2023, 19:46

România va achita către ESA suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuţia financiară restantă a României pentru anii anteriori, dar şi prima tranşă a contribuţiei financiare a României pentru anul 2023 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene. Suma restantă este de 181.440.881 lei.

„Anul trecut, Guvernul României a reuşit să recupereze dreptul de vot pentru ţara noastră în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), prin plata unei părţi importante din datoriile acumulate în perioada 2017 – 2019. Astăzi am stabilit o nouă premieră: România şi-a achitat absolut toate datoriile la ESA şi îşi plăteşte inclusiv prima tranşă aferentă anului 2023. (…) Participarea României la programele Agenţiei Spaţiale Europene aduce beneficii cuantificabile. Prin programele ESA, s-a obţinut un retur al contribuţiei naţionale de 86% pentru perioada în care contribuţia a fost achitată, capacităţile naţionale permiţând creşterea acestuia la 100%, un procent superior celui obţinut în programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene. ESA garantează statelor membre care sunt cu plăţile la zi, deci acum inclusiv României, un retur de minimum 93%”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, potrivit unui comunicat remis presei.

Conform sursei citate, sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naţionale, de către universităţi şi companii de înaltă tehnologie româneşti, pentru a permite accesul organizaţiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA, în vederea dezvoltării şi promovării de capacităţi naţionale de cercetare, educaţionale şi industriale, în domeniile spaţial, aeronautic, securitate şi alte domenii conexe.

Totodată, afirmă MCID, participarea României la programele ESA creează noi locuri de muncă de „înaltă calificare” în cadrul celor 294 de entităţi româneşti eligibile pentru a încheia contracte cu agenţia europeană, asigurând un retur garantat şi un factor de multiplicare semnificativ pentru economie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă