România, Irlanda și Olanda, țările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE

România Irlanda și Olanda țările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE
România Irlanda și Olanda țările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE
19 aprilie 2017, 13:08

Conform acestor estimări, inflația în zona euro a revenit sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,8% în zona euro.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Letonia (3,3%), Lituania (3,2%) și Estonia (3%), iar cele mai scăzute în România (0,4%), Irlanda și Olanda (ambele cu 0,6%). Comparativ cu februarie 2017, inflația anuală a scăzut în 17 state (inclusiv România), a crescut în cinci țări și a rămas stabilă în șase state.

În cazul zonei euro, în martie cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,48 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,11 puncte procentuale) și legumele (0,08 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor și a pachetelor de vacanță (minus 0,09 puncte procentuale fiecare) și articole de îmbrăcăminte (minus 0,05 puncte procentuale).

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite