România introduce reglementări suplimentare normelor UE pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor în timpul transportului

România a adoptat o legislație cu reglementări suplimentare normelor Uniunii Europene pentru protecția animalelor în timpul transportului. Printre măsurile impuse sunt controalele repetate și termometre în spațiile închise unde se află animalele.

27 Noiembrie 2020, 12:31 (actualizat 27 Noiembrie 2020, 12:34) |
ANSVSA

România a introdus reglementări suplimentare normelor Uniunii Europene pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor în timpul transportului.

Este vorba despre o lege privind protecția animalelor destinate exportului în țări țerțe. În prezent reprezentanții Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) elaborează normele de aplicare care includ prevederi referitoare la protecția animalelor exportate pe cale rutieră, navală si aeriană.

La ințiativa ANSVSA a fost elaborat actul normativ comun cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Conform acestui ordin, navele pentru animale sunt verificate de inspectori veterinari oficiali, reprezentanți ai Autorității Navale Române (ARN) și inspectori maritimi independenți autorizați atât înainte de aprobare, cât și înainte de fiecare operațiune a navelor de animale din porturile românești. Inspecțiile comune sunt efectuate în conformitate cu un protocol de cooperare, care a fost semnat anul acesta.

Actul normativ include dispoziții naționale suplimentare, mai stricte în comparație cu legislația Uniunii Europene, cum sunt limitarea valabilității certificatului de aprobare la 3 ani și furnizarea de termometre pentru măsurarea temperaturii pe punțile în care sunt transportate animalele.

Măsurile au fost luate și ca urmare a discuțiilor apărute după accidentul de anul trecut din județul Constanța. O navă sub pavilion Palau s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019, având la bord aproximativ 14.000 de oi. Autorităţile au reuşit să salveze doar 254 de animale.

 

Sursa: Mediafax

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI