România, invitat de onoare la Festivalul filmului francofon de scurtmetraj de la Vaulx-en -Velin, Franța

Seara trecută a fost dedicată României la cea de-a XIX-a ediție a Festivalul filmului francofon de scurtmetraj de la Vaulx-En-Velin. A fost o ocazie pentru regizorii Ioana Uricaru şi Bogdan Stamatin, invitați ai acestei ediții, de a discuta despre locul şi rolul cinematografiei în cultura şi în societatea românească şi, în acelaşi timp, de a propune o nouă viziune asupra producțiilor emergente.

24 Ianuarie 2019, 16:08 (actualizat 24 Ianuarie 2019, 16:33) | Teodora Popa |
Regizorii Bogdan Stamatin şi Ioana Uricaru

Filmul "O săptămână, maximum două", proiectat în seara dedicată României, este primul scurtmetraj al regizorului amator Bogdan Stamatin. Pelicula îl are în centru pe Ilie, care se întoarce în satul natul după ce a lucrat o vreme în străinătate. El nu ştie ce va face în continuare, dar admirația şi invidia sătenilor îl fac să se simtă bine.

"Totul provine din regimul totalitar al lui Ceauşescu, în asta căutăm toate problemele de astăzi", a afirmat Bogdan Stamatin după proiecția filmului său.

"Stopover", pelicula regizoarei Ioana Uricaru, o are în prim plan pe Ingrid, o româncă aflată în aeroport pentru a lua avionul către Oslo unde o aşteaptă soțul său norvegian. Călătoria sa are o escală în cursul căreia i se fură portofelul.

"Cred ca realizatorii români trebuie sa petreacă timp în România pentru a înțelege ce se întâmplă, pentru a se alimenta cu poveşti. Am avut realizatori români care au trăit în alte țări, dar care nu au prea avut succes", a declarat Ioana Uricaru.

Regizor, scenarist şi monteur, Ioana Uricaru face parte din juriul profesioniştilor la Festivalul de film de scurtmetraj de la Vaulx-En-Velin. În producțiile de lung metraj a debutat cu "Lemonade/ Luna de miere", care a avut premiera în secțiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin şi a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018 şi premiat, de asemenea, în Portugalia, Turcia, Maroc şi Polonia.

Seara dedicată României la Festivalul de film de scurg metraj de la Vaulx-En-Velin  mai cuprins trei scurt metraje româneşti: "Dragi prieteni", de Valeriu Andriuță, "Ceva", de Paul Mureşan, "Şanțul", de Adrian Silişteanu şi a fost organizată cu sprijinul Consulatului General al României la Lyon şi al Asociației Rhône-Roumanie.

La ediția din acest an a Festivalului de film de la Vaulx-En-Velin, care se încheie sâmbătă,  participă 22 de țări din spatiul francofon. Ca în fiecare an, Festivalul cuprinde o competiție oficială şi o competiție şcolară. Marele premiu, dedicat profesioniştilor în domeniu, va fi în valoare de 3.000 de euro.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI