România în Schengen – Rareș Bogdan, discurs direct și dur, în fața liderilor Europei: ”Când va fi și România pe agenda de priorități a UE? Este inadmisibil ceea ce se întâmplă!”

rareș Bogdan discurs Strasbourg
rareș Bogdan discurs Strasbourg
6 iulie 2022, 16:23

Rareș Bogdan a făcut, din nou, un apel, în discursul său, pentru ca România să fie acceptată în Spațiul Schengen, mai ales că îndeplinește de ani buni condițiile de aderare:

”Cehia este membră a Uniunii Europene din mai 2004 și din decembrie 2007, membră Schengen. Vaclav Havel spunea că, în general, petrolul nu ar trebui să fie mai important decât drepturile omului și nici decât drepturile națiunilor.

România este membră a Uniunii Europene din ianuarie 2007, iar patru ani mai târziu îndeplinise condițiile aderării la Schengen. Suntem în 2022, dar încă așteptăm. De 11 ani, românii mei sunt ținuți la ușa unui club exclusivist.

Cel mai credincios popor din UE, cel mai euro-optimist, cu multă suferință în mentalul colectiv este tratat cu indiferență. Ni se refuză dreptul la libertate deplină, deși avem tot dreptul la ea. Și cultural, și istoric, dar și politic. Ne mai mirăm oare că apar mișcări politice care contestă euro-sistemul?

Europa, cutremurată acum de războiul din Ucraina ar fi trebuit să învețe că indiferența costă. Europa a tăcut nepermis la anexarea Crimeeei și privește acum la saltul mortal al rusesc din Ucraina. Românii nu sunt în niciun pericol, mulțumesc lui Dumnezeu, deoarece suntem mebri NATO.

 

Pericolul e altul! Să contine să plece masiv din țara lor, considerată de categoria a II-a. 7 milioane au plecat. Nu este corect, nu este moral, nu este democratic! Când regulile sunt stabilite discreționar, nu mai vorbim de democrație, dar întrebarea mea și a poporului meu este: Când va fi și România pe agenda de priorități a Uniunii Europene? Este inadmisibil ceea ce se întâmplă!”, a fost declarația europarlamentarului român, Rareș Bogdan.

Moros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei, a declarat, la rândul său, că este ”convins că România, Croația și Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la zona Schengen și că acest lucru se va întampla, mai devreme decât mai târziu.” Ședința a avut loc în Hemiciclul mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite