România, în criză demografică: Se nasc nouă copii, dar numărul celor care mor e dublu, raportat la mia de locuitori

România trece printr-o criză demografică alarmantă. Ocupă locul 2 în lume la rata mortalitaţii, potrivit unui clasament realizat de analiştii de la CIA, serviciul american de spionaj. Ne aflăm în această situație din cauza numărului mare al deceselor, a nașterilor puține și a migrației accentuate. Dar și a lipsei unor politici publice eficiente care să încetinească declinul demografic.

 

05 August 2022, 17:25 (actualizat 05 August 2022, 19:23) Știrile TVR |

În România se nasc 9 copii, dar numărul persoanelor care mor e aproape dublu, raportat la mia de locuitori. Rezultă din măsurătorile făcute de analiștii serviciului american de spionaj. Datele arată că țara noastră a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității, care este de 15 decese la mia de locuitori. România este depăşită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalităţii de 16 decese la mia de locuitori. Ucraina ocupă poziţia a şasea în acest clasament al mortalităţii, cu aproape 14 decese la mia de locuitori, iar Rusia poziţia a şaptea, cu 13 decese.

Sociologul Mălina Voicu a explicat că rată mortalității depinde de structura pe vârste a populației.

Mălina Voicu, Institutul pentru CercetareaCalității Vieții: „Noi avem o populaţie îmbătrânită, o populaţie care a îmbătrânit masiv în ultimii 20 de ani,  ieşirile din populaţie, mortalitatea este mai mare acolo unde populaţia vârstnică este mai numeroasă.”

CITIȚI ȘI: Primele cifre ale recensământului 2022, ce amenzi primesc cei ce nu s-au recenzat, câți români sunt în diaspora. Șeful INS: „Cifra va fi în apropiere de 19 milioane”

Profesorul Vasile Ghețău a explicat pentru TVR că datele CIA asupra ratei mortalității generale (Crude Death Rate) în țările europene sunt estimării fără referință la un organism de specialitate și la surse.

Vasile Ghețău, cercetător științific: „M-am uitat la datele pentru Europa. Le-am pus alături de cele ale Eurostat pe anul trecut. Sunt diferenţe şi într-un sens şi în altul , unele inaccpetabile şi inexplicabile.  Anul 2021 a fost un an cu supramortalitate importantă în populaţiile europene din cauza pandemiei. În general, după un an cu mortalitate ridicată prin pandemii, în anul următor mortalitatea se află în recul. Eu, personal, cred că mortalitatea generală va fi în 2022 în România în jur de 13,5 decese la 100 de locuitori.”

Un alt motiv pentru scăderea populației sunt nașterile puține. Potrivit informaţiilor livrate de analiştii CIA, România se află spre finalul clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar, cu 9 nașteri la 1000 de locuitori. Populația feminină din România este în scădere. Că să repopulăm țara ar trebui ca decenii întregi de acum înainte fiecare româncă să nască doi copii.

O situaţie la fel de catastrofală se înregistrează şi la capitolul migraţie. Practic, în acest an, 4 români dintr-o mie părăsesc ţara.

Ungaria are o evaluare demografică pozitivă, în analiza CIA. Populația este în creștere. În țară vecină, la 1000 de locuitori, se adaugă încă o persoană. Iar tendința este de continuă creștere.

Sociologii avertizează că de 32 de ani încoace, România este în depopulare. Și în 2050 este posibil să mai rămânem doar 15 milioane.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI