România impune noi restricţii din cauza tulpinii Omicron a SARS COV-2. Experţii spun că e o chestiune de timp până când noua variantă va ajunge în ţară

27 noiembrie 2021, 20:28

Românii care vin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe vor fi testați PCR obligatoriu și vor fi intra în carantină pentru 14 zile, chiar dacă sunt vaccinați anti-COVID. Dacă se vor testa în ziua a opta și analiza va fi negativă, vor putea ieși din casă în ziua a zecea.

Oficialii le recomandă românilor să renunțe și la călătoriile din alte state din Africa, pentru a nu avea probleme la revenirea în țară.

Specialiștii spun că aceste măsuri nu vor preveni transmiterea tulpinii, ci doar o vor întârzia cu două-trei săptămâni.

Pentru a detecta rapid noua variantă şi a preveni răspândirea explozivă, este esenţială testarea masivă, dar şi izolarea contacţilor, spun experţii. Există şi teste simple PCR, care ar putea să o identifice. Apoi trebuie făcută secvenţierea, pentru a găsi întreaga constelaţie de mutaţii.

În România sunt 7 centre unde se poate face analiza genomică. Se pot analiza însă doar câteva mii de probe pe zi.

Între timp, pe lângă măsurile cunoscute de protecție, este esențial să fie accelerată vaccinarea, mai ales la cei mai vulnerabili, spun specialiștii. Așa pot fi evitate formele grave de boală și decesele.

Prof. dr. Simona Ruță: „Chiar dacă varianta ar scăpa de anticorpii induși de vaccin, vaccinurile induc şi un răspuns imun celular, care nu e afectat de mutaţiile care survin. Chiar dacă această variantă ar putea să nu răspundă deloc la vaccinuri, rămâne un răspuns celular de memorie, care în momentul în care virusul începe să se replice şi să ne infecteze, o să reacţioneze şi o să-l elimine mult mai rapid.”

În România, mai puţin de un sfert dintre cei mai vulnerabili, de peste 80 de ani, sunt vaccinaţi. Iar un studiu al Școlii de Igienă şi Boli Tropicale din Londra arată că România ar putea avea 70.000 de noi decese.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă