România, împotriva unei Europe cu două viteze. Preşedintele şi premierul au stabilit o strategie comună pentru Bruxelles

9 martie 2017, 20:01

Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu au pus la punct într-o întâlnire la Bucureşti strategia prin care România vrea să-i convingă pe partenerii europeni că Uniunea nu trebuie adopte o formulă cu mai multe viteze.

Discuţiile despre viitorul Europei sunt abia la început, dar sunt deja ţări care doresc un tratament diferit între statele mai dezvoltate şi, în principal, cele din fostul bloc comunist.

Klaus Iohannis înainte de Consiliul European de primăvară: Trebuie să tindem spre o UE unită şi puternică

Subiectul a fost abordat şi de prim ministrul Sorin Grindeanu la întâlnirea Socialiştilor europeni, care a avut loc înaintea Consiliului European.

Premierul a avut discuţii cu preşedintele francez, cancelarul austriac şi cu şeful guvernului suedez.

La reuniunea Socialiştilor, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a încercat să calmeze anumite temeri:

Această situaţie nu afectează deloc fondurile de coeziune. Este în interesul tuturor ca aceste ţări care mai au de făcut progrese să beneficieze de fonduri structurale în continuare. Trebuie doar să le utilizeze eficient. De aceea lucrăm serios cu guvernul român pentru a fi siguri că fondurile vor fi cheltuite rapid şi foarte bine„.

Despre viitorul Uniunii se va discuta şi mâine la Bruxelles, la Consiliul European. Măsuri concrete sunt aşteptate însă abia pentru 2019, când România va deţine pentru 6 luni preşedinţia Uniunii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite