România și Polonia instituie ziua de 3 martie ca Ziua Solidarității româno-polone

Ministerul Afacerilor Externe - MAE
Ministerul Afacerilor Externe - MAE
14 aprilie 2023, 15:16

„Instituirea acestei zile a fost posibilă prin intrarea în vigoare, astăzi, 14 aprilie, a Legii pentru instituirea zilei de 3 martie ca ‘Ziua Solidarităţii româno-polone’ şi adoptarea simultană a unei rezoluţii în acest sens în Parlamentul polon”, precizează MAE, într-un comunicat.

Data de 3 martie are un simbolism aparte în planul relaţiei bilaterale.

Pe 3 martie 1921 a fost semnată la București „Convenţia de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă”, de către cei doi miniştri de Externe de la vremea respectivă, Take Ionescu şi Eustachy Sapieha, aceştia având deplinele puteri şi susţinerea fermă a şefilor lor de stat, Regele Ferdinand I şi Mareşalul Jozef Pilsudski. Prin acest document, părțile se obligau să îşi acorde asistenţă armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit.

„Convenţia a marcat un moment de referinţă simbolic, ce a contribuit semnificativ la întărirea prieteniei tradiţionale şi a legăturilor strânse dintre România şi Polonia, precum şi la consolidarea stabilităţii regionale”, transmite MAE.

CITEȘTE și România și statele baltice au luat locul Ungariei ca parteneri apropiați ai Poloniei, remarcă premierul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki

România și Polonia au încheiat un Parteneriat Strategic bilateral, reînnoit în martie 2015. Există de asemenea un Plan de Acţiune pentru intervalul 2022-2026, bază pe care se dezvoltă ample contacte politico-diplomatice la toate nivelurile.

MAE evidenţiază că, în actualul context geopolitic regional deosebit de tensionat, Polonia este un partener strategic cheie şi un aliat de încredere al României. Legăturile strânse pe linie de securitate şi apărare sunt dublate de o relaţie economică, inclusiv comercială, robustă, precum şi pe o cooperare sectorială extinsă, în domenii precum infrastructură şi conectivitate, energie, industrie, agricultură, muncă, protecţie şi incluziune socială, mediu, dezvoltare regională, cultură, educaţie, sport etc.

Cooperarea româno-polonă multidimensională şi multifaţetată a fost ilustrată recent şi de cea de-a patra şedinţă comună de guvern, care a avut loc la 28 martie, în Bucureşti. Cele două guverne au abordat o gamă largă de problematici relevante în plan bilateral, regional, european şi internaţional, inclusiv pe fundalul noilor provocări de securitate generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„În acest context, demersurile pentru adoptarea ‘Zilei Solidarităţii româno-polone’, ce reafirmă şi celebrează strânsa legătură dintre România şi Republica Polonă, sunt salutare şi constituie un prilej pentru extinderea şi intensificarea în continuare a contactelor bilaterale, reamintind faptul că, în faţa provocărilor geopolitice şi de securitate cu care ne confruntăm, răspunsul comun rezidă în acţiuni solidare şi coezive ale statelor aliate şi partenere”, conchide MAE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite