România și-a ales reprezentantul Eurovision. Theodor Andrei, invitat la TVR INFO: „Am crescut pe scenele din țara asta și din afară. Tot ce s-a întâmplat până acum a fost aspirând la momentul ăsta”

12 februarie 2023, 13:17

Theodor Andrei are 19 ani şi va reprezenta ţara noastră la Liverpool, în luna mai.

De multe ori am fost pus în situația îndeplinirii unui vis, că am fost, de mic, crescut pe scenele din țara asta și din afară și cumva tot ce s-a întâmplat până acum a fost aspirând la momentul ăsta. Va fi cel puțin pe podium și va fi cel puțin moment de referință”, a declarat el imediat după câștigarea Selecției Naționale.

În acest an, publicul a fost singurul jurat al competiţiei si unul dintre telespectatori a fost premiat cu 5.000 de euro.

În total, au fost exprimate telefonic și online peste 36.500 de voturi. Pe locurile următoare în preferinţele publicului au fost: Andreea D Folclor Orchestra, cu piesa „Periniţa mea”, dar și Andrei Duțu, cu „Statues”, Aledaida cu „Bla Bla Bla” și Amia cu „Puppet”.

Emoții mari pe scena Selecției Naționale Eurovision 2023

„M-am simțit foarte tensionat, sincer! Pentru că eu am și mania asta că venind din lumea teatrului – sunt membru în trupa Victory of Art, cu care avem stagiune în fiecare sâmbătă, la Teatrul de Animație Țăndărică – am dezvoltat și o pasiune pentru regie și atunci eu îmi fac foarte meticulos scenariile pentru videoclipuri și de asta am lucrat extrem de perfecționist și în detaliu la scriptul de ieri seară”, a declarat Theodor, invitat la TVR INFO.

„E adevărat că este o presiune gândindu-mă că da, ok, trebuie să cânt bine, dar să mă și gândesc cum trebuie să fie și din spate, să nu-i încurc dacă fac eu o mișcare greșită, trebuie să mă gândesc și cum sunt proiecțiile, dacă sunt în perfectă sincronizare. Este obositor, este o adevărată tensiune, dar satisfacția este atât de mare, atunci când este”, ne-a destăinuit el.

La momentul său muzical din finala Selecției Naționale Eurovision au participat mai mulți colaboratori de-ai săi. „Scenografia, regia sunt ideile mele, coregrafia este făcută de Diana Colea, fata cu păr portocaliu din moment. Pe scenă mai sunt Teodor Colea, Alexandru Sașa Rebegea și Alexandra Coman”, a explicat Theodor.

Ce reprezintă pentru el mesajul de la final, ”Make love not war”

„Este mesajul pe care l-am ales pentru că, așa cum am mai spus, vreau să fac ceva care să rămână peste timp, la Eurovision. Nu vreau să fie doar un alt moment al unei țări, să fie un număr în lista de piese de la Eurovision, vreau să fac ceva care să rămână peste timp și m-am gândit că cel mai ușor să ajungi la un suflet este apelând exact la suflet! Poate să sune pueril, dar dacă stai să te gândești chiar are foarte mult sens pentru că, privind în ansamblu, chiar asta este problema care ne înconjoară.

Este adevărat că ‘Make Love Not War’ nu pune în lumină doar ideea războiului în dragoste, pe care o prezintă versurile melodiei, este vorba și de războiul pe care îl avem acum în lume, este vorba și de războiul dintre noi oamenii, pentru că noi suntem foarte răi între noi, și cred că dacă am reuși să înțelegem faptul că toți plecăm dintr-o bucată de pământ, până la urma urmei, noi am putea să ne îndepărtăm de circumstanțe și să conștientizăm faptul că ceea ce se întâmplă după plecare din bucata de pământ reprezintă strict alegerile și conjunctura în care ne aflăm. Adică faptul că avem alte origini, că avem alte orientări, că avem alte credințe, că avem orice altceva care ne diferențiază tocmai asta face ca lumea să fie frumoasă și asta ar trebui să ne aducă aproape, nu să ne dezbine”, a explicat Theodor Andrei, prezent în studioul TVR INFO.

Speranța lui este ca tinerii din ziua de azi să rezoneze cu mesajul pe care el l-a transmis.

„Cred că avem o generație deschisă la minte, o generație care este deschisă la nou, de asta și piesa asta este o fuziune între cinci genuri muzicale: pop, rock, blues, R&B și hip-hop. Sunt multe lumi care se întâlnesc în același punct. Este lumea de piese de voce foarte dificile, din care provin eu, cu festivaluri de muzică, este producție de rock’n’roll, făcută de mine, producția instrumentalului, producția finală a piesei făcută de The Watcher, la Selectiv Studio, care vine din lumea de hip-hop, deci cumva se întâlnesc alte lumi. Este coregrafia făcută de Diana, care vine din lumea de dans sportiv”, a mai povestit el.

Vrea să aducă trofeul la București

„Știu că am făcut promisiuni mari și nu o să dau înapoi de la ele. Poate că există oameni care cred că o să mă las pe tânjală. Adevărul este că nu mă las copleșit de fericirea câștigării Selecției Naționale, pentru că este jumătate din visul meu îndeplinit. Mai este aducerea trofeului acasă. Asta urmează, asta îmi doresc din tot sufletul și sunt dispus să nu dorm până la Liverpool ca să se întâmple așa”, a spus Theodor Andrei, care va merge la Liverpool, în luma mai.

„Mai este puțin până acolo. Urmează prestația de la Liverpool și tind să cred că alăturarea de genuri și de limbi – și asta este un atu foarte mare – pentru că cine nu înțelege româna o ia ca pe o structură ritmică, iar cine o înțelege o dezvoltă în profunzime și se gândește că e un storyland foarte profund acolo”, a mai spus marele câștigător al finalei Selecției Naționale Eurovision 2023.

Theodor Andrei – D.G.T. (Off and on) | Finala Eurovision România 2023

Theodor Andrei a obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse.

În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa „Artist”, de pe albumul „FRAGIL”. Deține Marele Trofeu al Festivalului „Mihaela Runceanu” 2022 și Marele Trofeu al Festivalului „Alexandria Pop Fest” 2022.

Semifinalele Eurovision 2023 sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar marea finală, pe 13 mai, sub sloganul” Uniți prin Muzica”.

România va intra în concurs în prima parte din a doua semifinală, pe 11 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite