România este pe primul loc în Uniunea Europeană la riscul de sărăcie și excluziune socială în cazul minorilor

28 octombrie 2022, 17:48

Copiii care cresc în sărăcie sau excluziune socială au, de cele mai multe ori, probleme la şcoală, nu sunt printre cei mai sănătoşi şi cu greu reuşesc să îşi atingă întregul potențial mai târziu în viață.

Sunt cei care au cel mai mare risc să ajungă șomeri, săraci și excluși social ca adulți, arată datele Eurostat.

Dar soarta uneori poate fi schimbată. Marieta a crescut două nepoate din pensia soţului, alocaţiile fetelor şi cu puţin ajutor de la una dintre fiice. Dar le-a insuflat dragostea de şcoală, ca să le asigure un viitor.

Marieta, bunica Corinei: Am vrut să realizeze ce nu am putut eu să fac. Eu nu am făcut decât 12 clase, aş fi vrut să fac şi o facultate, dar erau condiţiile de trai care erau atunci şi am vrut ca fetele mele să ajungă mai bine în viaţă. Ce e şcoala? Un viitor sau mai bine-zis scara pe care trebuie să urci ca să ai un viitor strălucit.

Bunica a fost sprijinită de Salvaţi Copiii. Corina, una dintre nepoatele ei, este în clasa a VII-a, iar vara trecută a fost şi ea voluntar, având grijă de cei mai mici ca ea. Şi când o să fie mare, vrea să se întoarcă la şcoală, ca profesor de limba engleză.

Corina: Profesorii au un impact foarte mare asupra noastră la şcoală şi vreau să fiu un profesor din acela care să le dea speranţă copiilor şi să le dea dorinţa să ajungă ceva şi să înveţe.

Specialiștii care lucrează zi de zi cu tineri aflați în situații dificile spun că, pentru a schimba lucrurile, e nevoie de politici publice integrate.

Antonio Amuza, sociolog: Avem foarte mulți tineri care nu aleg să lucreze, pentru că există tot timpul o alternativă în acest sens. Primesc un mic ajutor, un voucher, lucruri care compensează nevoia de a te activa civic la nivelul societății noastre.

Liliana Bibac, coordonator programe educaţionale, Salvaţi Copiii: Fiecare proiect își urmărește obiectivul lui, bucățica lui și nefiind integrate nu putem să reușim să oferim serviciile complete și să sprijiin familiile. Până când nu reușim să creștem capacitatea familiior să se ajute singure, nu cred că vom avea succes.

Ligia Deca, ministrul Educației: Automat crește cu 38.000 numărul de elevi care vor beneficia zilnic de masă caldă. Pe perioada desfășurării cursurilor preșcolarilor și elevilor din cele 450 de unități învățământ preuniversitar, de stat, li se acordă zilnic acest suport alimentar.

Dintre statele Uniunii Europene riscul cel mai mare de sărăcie și excluziune socială în rândul copiilor este, după România, în Spania și Bulgaria. La polul opus sunt Slovenia, Finlanda şi Cehia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite