România este pe locul al treilea în Uniunea Europeană în privinţa abandonului şcolar

31 ianuarie 2021, 19:43

Francis și Şaman sunt frații care iubesc matematica. Şi orezul, pentru că atât le permite… sărăcia. Știu cât de greu se descurcă părinții cu chiria, însă educaţia rămâne cea mai importantă preocupare pentru întreaga familie.

Francis este fratele cel mare. Muncește din greu să fie bun la şcoală. Şi oricând îl ajută şi pe Şaman la teme.

Familia locuieşte în Bucureşti, iar mama face tot ce poate pentru ca băieţilor să le fie bine.

Băieţii sunt ruşinaţi când povestesc despre reuşitele lor la şcoală. Sunt elevi model, în ciuda problemelor. Şi răspund mereu prezent la ore.

În Capitală, însă, alţi copii renunţă la şcoală. Rata abandonului este mult mai mică decât în zonele rurale, unde doar 36% dintre copii merg la cursuri. Băieții se lasă mai ușor atraşi de diverse munci prin sat, de posibilitatea de a câştiga bani și uită drumul spre şcoală.

Cifrele sunt alarmante. Iar autorităţile ar trebui să se implice mai mult în a explica importanța educaţiei.

Țara noastră este pe locul al treilea în Uniunea Europeană la abandon școlar, alături de Malta, Spania sau Italia. În plus, în România scade demografia, iar specialiștii cred că în următorii 40 de ani, numărul de preşcolari şi şcolari va rămâne la 2,1 milioane. Pe grupe de vârste, cea mai mare scădere ar urma să se înregistreze la copiii de 3-5 ani, care vor fi cu aproximativ jumătate mai puţini decât în zilele noastre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă