România devine hub-ul energetic al Uniunii Europene. Un cablu subacvatic va lega Asia centrală de Europa, prin țara noastră

17 decembrie 2022, 18:08

În cursa pentru resurse alternative la energie, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, liderii României, Ungariei, Georgiei și Azerbaidjanului au încheiat un acord privind construcţia unui cablu subacvatic care va aduce electricitate în Europa din Asia Centrală, prin Marea Neagră.

Interconectorul leagă România de Azerbaidjan, prin Georgia și Marea Neagră. Energia electrică va ajunge către Ungaria și mai apoi spre restul Europei, după ce va tranzita judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică: „Suntem prima ţară europeană la care ajunge acest cablu. Va trebui să preluăm această energie care evident este în curent continuu. Şi apoi prin interconectarea pe care o avem cu restul Europei, energia va fi utilizată acolo unde este nevoie pentru că intră pe regulile pieţei interne europene. Nu este energie pentru România, ci este energie pentru acest memorandum de diversificare a acestor resurse de aprovizionare cu energie.”

România are, astfel, un rol strategic.

Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române: „Păstrăm nivelul de securitate în sistem. O energie electrică care provine dintr-o asemenea sursă externă poate să însemne o sursă de stabilitate în sistem și evident o sursă de reducere a costurilor sau a prețurilor în piața noastră de energie.”

Robert Lupițu, redactor șef Calea Europeană: „Prin acest acord reuşim să punem o componentă economică foarte importantă pe regiunea Mării Negre pe care noi o privim ca fiind de importanță strategică din punct de vedere al securităţii în sens larg, dar iată vorbim acum de securitate energetică şi economică prin Marea Neagră şi vom putea fi un jucător foarte activ inclusiv pentru sprijinirea Republicii Moldova.”

Leonela Leca, expert relații internaționale: „Avantajele există atât din rolul de potenţial consumator, potenţial exportator în sens invers, spre zona Asia Centrală şi Caucazului de Sud, cât şi rolul de tranzit pe care România l-ar putea juca în acest context. Pe lângă cooperarea energetică mai avem şi cooperarea în domeniul comunicaţiilor şi IT. Acest cablu va fi dublat de un alt proiect de fibră optică care va conecta România şi Georgia.”

2026 este termenul cel mai apropiat când energia verde adusă din Azerbaidjan, prin Georgia şi cablul subacvatic care va trece prin Mareea Neagră şi România, va ajunge în UE.

CITIȚI ȘI:

Ursula von der Leyen, la semnarea unui parteneriat pentru energie verde, alături de lideri ai României, Georgiei, Ungariei și Azerbaidjanului: Ambele maluri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite