România copiilor cu copii. Maternitatea timpurie, o dramă pentru mame fără copilărie

Ajung mame înainte să termine liceul. În România reală, adolescente de chiar 12 ani nasc și duc grija unui alt copil. Un sfert din totalul nașterilor de la femei minore din Uniunea Europeană vin din țara noastră. Maternitatea timpurie este o dramă pentru mame și copii și aduce cheluieli uriașe pentru sistemul sanitar. Pentru ca situația să se schimbe în anii următori, ONG-urile și companiile private derulează un amplu proiect în mediul rural prin care femeile vulnerabile să aibă acces la servicii medicale, educație și consiliere.

29 Septembrie 2021, 22:43 (actualizat 29 Septembrie 2021, 23:37) Știrile TVR |

În România reală, astfel de cazuri sunt cu miile. Sărăcia și lipsa accesului la educație distrug copilăria multor adolescente.

Din țara noastră provine un sfert din totalul nașterilor în rândul adolescentelor din Uniunea Europeană. Tinerele ajung mame în jurul vârstei de 16 ani și provin în multe cazuri din zona rurală.

Organizațiile non guvernamentale împreună cu mai multe companii private și autorități locale încearcă acum să ajute.

Totul, printr-un program în comun dezvoltat în România și Republica Moldova.

Gabriela Alexandrescu, director executiv al Organizaţiei "Salvaţi Copiii": Dorim să ajungem în 61 de comunități rurale, vom ajunge la 6300 de femei, pe adolescentele mame le vom ajuta cu acces la medic de familie, analize.

Kostas Papagiannis, managerul unei companii private de sănătate: Este foarte important să începem de la elementele de bază, cum sunt educaţia, planificarea familală, impactul sarcinii şi responsabilităţile, apoi partea practică. Analize, partea medicală.

Anii de pandemie au scos la lumină răni ascunse în spatele zâmbetelor de copii.

Noile generații cresc cu anxietate și în frică. Uneori, victimele ale abuzurilor de tot felul, alteori prea singuri și cu dor de mamă și de tată.

Autoritățile încearcă să schimbe situația printr-un program făcut din grijă pentru copii.

Mădălina Turza, consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru: Prin acest program, în toate școlile din România, copiii dar și comunitățile locale vor vorbi despre managementul emoțiilor, despre ceea ce se întâmplă cu noi în viață, cum ne putem gestiona relațiile.

Pandemia a mai arătat încă o dată că, în spatele băncilor, sărăcia doare. Mulți dintre elevi se culcă flămânzi și nu au bani de rechizite, în timp ce peste 70 la sută dintre mamele minore spun că alocația copilului este singura lor sursă de venit.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI