România continuă eforturile bilaterale și diplomatice pentru aderarea la Schengen. Există voci care acuză votul la pachet cu Bulgaria

12 decembrie 2022, 19:04

Votul a fost politic și nedrept pentru România, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, care a devoalat și un episod din negocierile care au avut loc la Viena între el și omologul austriac cu două săptămâni înaintea Consiliului JAI: „La întâlnirea din 23 noiembrie, de la Viena, în prezența colegilor mei din MAI și a colegilor domniei sale s-a ridicat în picioare la masă și a spus: Lucian, eu sunt un prieten al României și așa voi rămâne, această poziție a mea nu este împotriva Românei ci împotriva unui sistem care nu funcționează și dacă acest sistem nu funcționează eu nu sunt de acord să fie extins”, a relatat ministrul român de interne, Lucian Bode.

Ministrul Bode a mai spus că pentru repunerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului European sau a următorului Consiliu JAI e nevoie de unanimitatea statelor membre, iar cel mai devreme s-ar putea discuta în martie 2023.

Dar între timp continuă discuțiile bilaterale româno-austriece în speranța găsirii unui acord.

„Ceva nu a funcționat” spune Marcel Ciolacu, care e de părere că dincolo de „jocul” Austriei și Olandei, strategia parții române a avut unele scăpări și chiar o abordare greșită atunci când a acceptat ca România să fie votată la pachet cu Bulgaria. Ciolacu atrage atenția că România poate și ea adopta „strategia” Austriei:  „Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, că România să nu folosească acelaşi drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuşi există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri.”

USR și Forță Dreptei cer demisii pentru eșecul dosarului Schengen și au depus o moțiune simplă la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode, pe care îl consideră vinovat pentru ratarea obiectivului de aderare la Schengen.

În timp ce România caută drumul de urmat, se înmulțesc mesajele de susținere. Ambasadoarea Franței în România a ținut să precizeze că Hexagonul va fi în continuare partenerul țării noastre.

Laurence Auer: „Este vorba despre o susținere pe care am acordat-o statului român încă de acum două luni și care a fost exprimată de președintele Franței și cu care va merge la Consiliul European de miercuri, joi și vineri de la Bruxelles. Vom continua să facem eforturi să permitem intrarea României în sistemul Schengen.”

Aderarea României la Schengen nu este pe ordinea de zi la Consiliul European de joi și vineri de la Bruxelles sau a unui alt Consiliu Extraordinar JAI.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Problema aderării nu este pe ordinea de zi a Consiliului European sau a unui consiliu extraordinar JAI. Președintele Klaus Iohannis n-a cerut mandat parlamentului, înainte de Consiliul European

Corespondentul TVR la Bruxelles: Sunt șanse minime ca tema Schengen să ajungă pe agenda Consiliului European de Iarnă. Poate exista o discuție informală, președintele Iohannis va fi la summit

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer: Dacă vrei să ai o zonă Schengen, trebuie să ai frontiere externe puternice, astfel încât graniţele interne să fie desfiinţate

Reacții după ce Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Suntem în fața unui eșec, atât al României, cât și al Europei”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite