România comunistă, prin ochii CIA. 6.000 de documente declasificate despre regimul Ceauşescu, armată, defectori

CIA a urmărit permanent situaţia din România în timpul Războiului Rece şi făcea scenarii despre eventuala cădere a regimului Ceuşescu. În plus, americanii erau foarte preocupaţi de situaţia militară a României, de fabricile de armament şi tehnică militară. Arhiva CIA de până în 1990, aproape 800 de mii de dosare, a fost desecretizată şi este publicată pe site-ul agenţiei.

30 Ianuarie 2017, 20:58 (actualizat 30 Ianuarie 2017, 21:27) | Alina Grigore |
România comunistă, prin ochii CIA
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

CIA a făcut scenarii despre posibili succesori ai lui Nicolae Ceauşescu. Un raport arată situaţia din 1985. Elena Ceauşescu câştigase influenţă şi avea sprijinul unor personaje cheie: Emil Bobu - secretar CC al PCR, Tudor Postelnicu - şeful Securităţii, Ion Dincă - prim viceprim-ministru.

În cazul în care Elena Ceauşescu era împiedicată să preia puterea, pe fondul declinului economic şi social, puteau fi scoşi în faţă oameni din eşalonul 2. În decembrie 1985, CIA îi menţiona pe Paul Niculescu-Mizil, Ion Iliescu şi Ilie Verdeţ.

Un an mai târziu, în 1986, un alt document CIA cu titlul "România, criză incipientă" notează deja 3 scenarii care puteau declanşa o criză politică majoră: moartea lui Ceauşescu sau incapacitate severă, o lovitură de palat sau proteste spontane în mai multe locuri din ţară.

Despre sfârşitul dictaturii lui Ceauşescu se pomenea în 5 decembrie 1989. Agenţii CIA scriau că evenimentele din Europa de Est puteau aprinde scânteia şi în România.

O altă temă de interes major pentru spionajul american a fost industria românească de apărare şi diverse unităţi ale armatei.

În documentele CIA găsim şi articole despre agenţi români care au defectat în Statele Unite.

Despre generalul Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al spionajului lui Ceauşescu, sunt rapoarte legate de intenţia lui de a ajunge în America, dar şi analize ulterioare privind impactul publicării cărţii sale "Orizonturi Roşii".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI