România are sute de monumente și cimitire ale soldaților ruși căzuți în cele două războaie mondiale

La peste 70 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, sute de monumente ridicate în memoria militarilor sovietici pot fi întâlnite în multe orașe din România. Plăcile funerare au inscripţionată încă steaua roşie care le dă fiori celor care îşi amintesc ororile comunismului. Toate aceste cimitire sunt întreţinute de administraţiile locale.

17 Mai 2022, 17:35 (actualizat 17 Mai 2022, 20:43) Știrile TVR |

Pe teritoriul României sunt îngropați soldați ruși care au murit în luptă, în spitale de campanie sau în prizonierat în timpul Războiului de Independență și în cele două conflagrații mondiale.

În 145 de localități din țară sunt ridicate 180 de monumente în memoria rușilor morți în război.

La Sighișoara există mai multe morminte, dar și un controversat obelisc.

Lângă cimitirul eroilor din Buzău sunt 10 gropi comune și 18 morminte. Au fost îngropați acolo aproape 400 de soldați sovietici deoarece multe lupte din cel de al Doilea Război Mondial s-au dus în acea zonă.

La Timișoara e o situație hilară. După Revoluția din decembrie 1989, autoritățile au transformat soldatul sovietic de pe un monument ridicat în anii ‘60 în soldat român.

„Glorie ostașului român moștenitor al tradițiilor istoriei străbune. A luptat cu eroism împotriva bolșevismului și fascismului pentru libertatea și independența patriei".  Acest text este inscripționat pe statuia din Parcul Central din Timișoara. Acolo au loc mai multe evenimente anual, tradiționalele depuneri de coroane sau concerte ale fanfarei militare.

În 2005, Guvernul României și cel al Federației Ruse au stabilit printr-un acord cine întreține mormintele și monumentele militarilor români și ruși.

Cele din București, spre exemplu, sunt administrate de Consiliul General al Capitalei.

În 216 localități din toată țara sunt amenajate 233 de cimitire ale soldaților ruși.

În cimitirul din Șoseaua Pipera sunt îngropați 500 de sovietici morți în război, iar pe fiecare piatră funerară apare steaua roșie.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, aflat în subordinea Armatei, se asigură că monumentele și mormintele sunt întreținute și semnalează orice neregulă autorităților din administrația locală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI