România are nevoie de forță de muncă și multe companii pot funcționa doar dacă angajează muncitori străini

10 februarie 2020, 15:36

Cazul de la Ditrău, unde muncitorilor din Sri Lanka veniți să lucreze într-o brutărie li s-a cerut să plece de unde au venit a șocat pe toată lumea. Srilankezii erau vinovați în ochii localnicilor pentru că ar fi putut pune bazele unei alte culturi decât cea locală. Specialiștii susțin însă că acest comportament ține de sărăcia întâlnită în multe zone din România.

Reacția localnicilor din Ditrău este de neînțeles pentru mulți dintre români, mai ales că țara noastră are milioane de cetățeni care lucrează în străinătate.

Povestea Ditrău scoate la lumină și o altă realitate a ultimilor ani. În timp ce peste trei milioane de români lucrează și trăiesc în Europa și în lume, acasă, firmele noastre caută cu disperare forță de muncă. Nevoia este de 1 milion de angajați. O cifră greu atins, chiar dacă avem din ce în ce mai mulți lucrători din afara Europei.

Sunt peste 20 de mii în acest moment. Ei acceptă să lucreze însă pe salariile de câteva sute de euro, mult sub ce oferă state ca Germania, Italia sau Spania.

În plus, reprezentanții agențiilor de recrutare a forței de muncă din afara Uniunii Europene spun că se tem de reacții negative la adresa țării noastre.

Potrivit datelor oficiale venite din partea ministerului Muncii, cei mai mulți salariați cetățeni ai unor state non UE provin din Turcia, Vietnam, Republica Moldova, Nepal, China, Sri Lanka și India. În total, 23 de mii, în condițiile în care anul trecut Guvernul a acordat 30 de mii de permise de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite