România are doar trei bazine olimpice omologate și numai unul este funcțional

25 iunie 2022, 18:20

România are doar trei bazine olimpice omologate oficial pentru competiții naționale și internaționale, la clubul Dinamo – în București, în Otopeni și la Târgu Mureș. Singurul deschis publicului este cel al Clubului Sportiv Dinamo. Celelalte două sunt nefuncționale.

La Otopeni, de exemplu, ar urma să aibă loc luna viitoare, Europenele de natație pentru juniori, la care participă și dublul campion mondial, David Popovici.

În Otopeni se află cea mai modernã bazã de natație din România. Din păcate însă, la un an după ce a fost inaugurată, este nefuncțională. Asta deși are două bazine olimpice, de înot și de sărituri, și alte patru bazine de încălzire.

Iată ce declară luna trecută pentru Știrile TVR Camelia Potec despre bazinul olimpic din Otopeni.

Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern:

Și bazinul din Târgu Mureș se află în aceeași situație. După ce a fost inaugurat în 2021 de o pleiadã de oficialitãți, a fost închis și este neutilizat de aproape un an. Directorul clubului speră să-l deschidă vara aceasta, în special pentru înotătorii de performanță.

În schimb, Timișoara, al treilea oraș al țării ca populație, nu are bazin olimpic. Cele construite înainte de anii 60 zac în paragină și mizerie în centrul orașului.

Foștii sportivi își aduc aminte ca și cu zeci de ani în urmă mergeau la Lugoj sau la Reșița ca să se antreneze.

La Galați aceeași situație. Singurul bazin olimpic de înot din oraș e închis de aproape 17 ani. Construit în 1970 și reabilitat în 2005 cu jumătate de milion de euro, este acum în ruină și nãpãdit de buruieni. Copiii de la clubul de natație se descurcă cum pot.

În momentul în care apare un campion precum David Popovici, e o emulație, sunt copii care vor să facă înot. Sunt copii care l-au ascultat, l-au văzut pe David și vor să fie că David, dar trebuie să-i duci undeva. Nu poți înota la o piscină de cartier, nu poți înota în niște condiții civilizate la un bazin de hotel. Trebuie să o faci cu antrenor ca lumea, în niste condiții civilizate, spune jurnalistul TVR Emil Hossu Longin.

Potrivit Companiei Naționale de Investiții, la finalul anului 2019 ar fi trebuit să fie gata peste 400 de bazine de înot, însă dintre acestea, în perioada 2012-2022 au fost realizate doar 32, iar peste 40 sunt în derulare.

Până la această oră reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului nu au fost de găsit pentru a ne oferi un punct de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă