România, țara gropilor de gunoi clandestine

7 iulie 2017, 10:23

În România, depozitarea necontrolată a deșeurilor pare un fenomen de neoprit. Ne aflăm pe un maidan din centrul Capitalei, unde sunt aruncate cantități mari de sticlă, moloz, haine, dar și componente de calculator.

1,4 milioane de metri pătrați sunt acoperiți cu deșeuri depozitate ilegal. Dublu față de anul trecut, recunoaște Garda de Mediu. Fenomenul a luat amploare după ce autoritățile au impus operatorilor de salubritate o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeu dusă la groapă.

Garda de Mediu: suprafața cu deșeuri depozitate ilegal s-a dublat față de 2016

Este o formă de eludare a taxei de depozit și pune în pericol sănătatea comunităților, spun oficialii de la Mediu, care au suspendat taxa până în 2019, în speranța că între timp va deveni funcțional sistemul de colectare selectivă.

Deocamdată, din cele 34 de centre de colectare și reciclare construite cu bani europeni, doar unul funcționează în județul Argeș.

Între timp, în jurul Bucureștiului apar tot mai multe gropi de gunoi neautorizate. La câțiva kilometri distanță de groapa de gunoi de la Glina o altă groapă de gunoi, de această dată neamenajată, crește pe zi ce trece lângă șoseaua de centură a Capitalei.

Și la Galați, maldere de gunoi sunt aruncate chiar lânăa locuințele oamenilor.

Din cauza gropilor de gunoi neconforme, România riscă amenzi din partea Comisiei Europene de 124.000 de euro pe zi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite